Lee Michaels

Ja saps el que vull dir, no sé si m'entens,...

Nascut amb el veritable nom de Michael Olsen, Lee Michaels és un cantant i multi-instrumentista nord-americà nascut a Los Angeles, la segona ciutat més poblada dels Estats Units. Un intèrpret conegut pels seu variat estil musical, un estil que abasta el rock, el pop i el blues. També per la seva habilitat i virtuosisme a l'hora de tocar diversos instruments, especialment l'orgue Hammond. A banda de teclista i cantant, Lee també és un bon guitarrista.

A mitjans de la dècada dels seixanta, Lee Michaels va formar part de diverses bandes. Una de les més destacades va ser la formació de surf/rock, The Sentinals, agrupació en la qual, exercia de teclista. Més tard, s'uniria a The Strangers, un grup que, posteriorment, es convertiria en The Lee Michaels Group. A inicis de 1967, abans d'embarcar-se en la seva carrera en solitari, Lee es trasllada a San Francisco i s'incorpora a la banda de pop psicodèlic The Family Tre.

L'any 1968, ja en qualitat de solista, Michaels publica el seu àlbum de debut, "Carnival of life" (carnaval de la vida), un elapé d'influències psicodèliques que va passar bastant desapercebut. No obstant això, va ser el seu cinquè disc de llarga durada, un treball publicat l'any següent que, encertadament, portava el nom de "5th", el que realment va captar l'atenció unànime de la crítica i del públic.

"5th" incloïa el reeixit tema propi "Do you know what I mean" (saps el que vull dir), una composició d'estil soul, interpretada de forma enèrgica a nivell vocal, i que conté, entre d'altres virtuts, uns excel.lents setze segons finals. Publicada el mes de maig de 1971 en format single, el disc va aconseguir ubicar-se al "Top Ten" de les llistes d'èxits dels Estats Units.

Lee Michaels
"Do you know what I mean" tracta el tema dels recels i les incerteses aflorades dins d'una complexa relació afectiva. El text de la cançó parla d'una persona que descobreix a la seva xicota festejant amb el seu millor amic.

Llavors, en vista d'això, el noi pregunta a la xicota si ell encara l'importa, a la qual cosa la jove, alçant la veu, li respon que fa "gairebé" quatre anys que no se sent estimada i que durant tot aquest període, s'ha anat contenint les llàgrimes. Finalment, explota i recomana al seu ex-nuvi que es busqui una altra parella.

Han passat quaranta dies des de no sé quan.
La vaig veure amb el meu millor amic.
Saps el que vull dir?,...