The Rivieras

Una lloança a la cultura d'oci i platja de la costa oest dels Estats Units

Banda nord-americana de rock creada l'any 1962 a South Bend, un municipi ubicat a l'estat de Indiana. Inicialment formada per cinc estudiants de secundària de l'escola South Bend High School, els seus membres originals eren: Marty "Bo" Fortson a la veu cantant i guitarra rítmica, Joe Pennell a la guitarra solista i fent cors, Otto Nuss als teclats (orgue Vox Continental), Doug Gean al baix i Paul Dennert a la bateria.

Una banda integrada per cinc adolescents que va tenir una curta trajectòria artística però que va destacar pel seu característic estil i pel seu so, un so molt influenciat pel surf rock i pel rockabilly, dos elements que en la dècada dels anys seixanta van permetre al grup, assolir un ampli reconeixement popular.

El mes de desembre de 1963, dins el seu segon senzill, The Rivieras publica "Califòrnia sun" (sol de Califòrnia), un tema estiuenc d'estil surf interpretat amb un ritme molt enganxós. Una cançó que compta amb una potent introducció de bateria i amb un excel.lent riff de guitarra, contestat per l'orgue. També incorpora una lletra, bastant trivial, que intenta capturar l'esperit juvenil i l'estil de vida que s'intueix a la gent que en aquella època, gaudia ociosament de les relaxades i assolellades platges de Califòrnia, un indret on les preocupacions semblava que, per art de màgia, s'esvaïen.

"Califòrnia sun" va catapultar al quintet a la fama. En aquell període, es va convertir en una de les cançons més recognoscibles de la música surf rock. Al mateix temps, el seu èxit va ajudar a popularitzar aquest gènere musical. En l'esmentat single, "Califòrnia sun" anava acompanyada de la balada "Played on" (s'ha jugat), un tema compost pel cantant de la banda, Marty Fortson.

The Rivieras
Tot i que The Rivieras no va aconseguir mantenir el mateix nivell d'èxit al llarg de tota la seva carrera, la seva influència al gènere els han atorgat un lloc en la història de la música pop/rock. "California sun" va ser un dels últims grans èxits del rock nord-americà, abans que la invasió britànica de música pop copés la majoria de llistes d'èxits dels Estats Units.

Poc després de la publicació de "Califòrnia sun", Marty Forston, el vocalista de la formació i Joe Pennell, el guitarra solista, van abandonar el grup per a unir-se a les forces d'Infanteria de Marina dels Estats Units, un esdeveniment que va propiciar el desmembrament i, alhora, l'inici de la dissolució del conjunt.