Carpenters

Els ambaixadors de la música ambiental

Duo vocal i instrumental nord-americà format pels germans Karen i Richard Carpenter. Richard, el germà petit, tocava el piano i feia veus i Karen, tocava la bateria i cantava. El seu estil musical era suau, elegant i tendre, destacant una harmonia vocal insuperable. A començaments de la dècada dels setanta, van ser un dels fenòmens musicals més comercials dels Estats Units.

Van aparèixer l'any 1969, el mateix any de l'apoteosi hippie de Woodstock; però, els Carpenters estaven situats a les antípodes de l'ideari estètic i musical d'aquest moviment pseudo progressista.

Discogràficament, van començar versionant, en pla melòdic i sense gaire èxit, una cançó de The Beatles, el "Ticket to Ride" (bitllet per viatjar). Més tard, publicarien "(They long to be) Close to you" (vull estar a prop teu) una cançó que arribaria al número 1 a les llistes d'èxits americanes i amb la qual aconseguirien fama mundial.

Carpenters
Tres anys més tard, tornarien a repetir número 1 amb la balada soft/country/pop "Top of the world" (el cim del món).

Cada vegada que pujo a l'ascensor d'un hotel, sempre tinc la sensació que dins d'ell escoltaré "Close to you" en versió instrumental. Per a mi, aquesta ensucrada balada es la típica melodia d'ambient. Als Estats Units, aquest tipus de música, la que posen als ascensors, als supermercats i als llocs públics, se l'anomena "elevator music".

Si existís un hit parade de música ambiental d'interior ascensors, el número 1 sens dubte, se l'enduria, merescudament, qualsevol tema dels Carpenters.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Una afegit: Des de 1973, La Karen va patir d'anorèxia nerviosa, una malaltia desconeguda en aquests anys.
Tot i haver-se recuperat després de teràpies, just el dia en què anava a signar els papers del seu divorci, va morir als 32 anys d'una aturada cardíaca, el 4 de febrer de 1983. No va tenir fills.
Hi ha evidències que la seva mort es va deure a l'ús constant de xarop d'ipecacuana (medicament usat en hospitals per provocar el vòmit), conegut per actuar com a verí quan s'usa per més temps encara, ia més laxants. Karen Carpenter feia servir aquesta substància com emètic i purgant durant els últims mesos de la seva vida, causant sense saber-ho un deteriorament irreversible en el múscul cardíac. Això, unit a la malnutrició i debilitat general, va provocar el col·lapse total del seu cos.

Les seves restes descansen en el mausoleu familiar del Pierce Brothers Valley Oaks Memorial Park de Westlake Village, al comtat de Los Angeles, Califòrnia.

En recents anys, artistes tan diversos com Madonna, K. D. Lang, Shania Twain, entre d'altres, l'han citat com una influència musical en les seves carreres. If I were a Carpenter ( 'si jo fos un Carpenter'), és un disc tribut realitzat per diverses bandes que van gravar versions dels Carpenters en homenatge als germans.

Dorothy Hamill, medallista d'or de patinatge artístic en els Jocs Olímpics d'Hivern a Innsbruck, Àustria el 1976, va ser una amiga entranyable de Karen Carpenter.