Joe South

Un talent a l'ombra de les estrelles

Ted Souter, més conegut com Joe South, va ser un cantautor, guitarrista i compositor nord-americà d'influències folk, pop/rock i country nascut a Atlanta, la capital de l'estat de Geòrgia. South va iniciar la seva carrera musical publicant moderats hits, mentre escrivia cançons per altres intèrprets, com ara, pel mestre del rockabilly, Gene Vincent, al qual li va compondre "I might have known" (podria haver-ho sabut).

Més tard, Souter es va fer un nom com a músic d'estudi treballant als cèlebres Muscle Shoals Sound Studio d'Alabama. Les seves col.laboracions com a guitarrista van quedar patents en enregistraments d'èxit com ara, "The Sound of Silence" (el so del silenci) de Simon and Garfunkel, "Blonde on blonde" (rossa a rossa) de Bob Dylan o "Chain of fools" (cadena/roda d'enganys) d’Aretha Franklin.

Desprès de la seva experiència com a músic de sessió, Joe South va decidir reprendre la composició i, al mateix temps, reiniciar una revitalitzada i exitosa carrera com a cantant solista.

Una de les composicions musicals que li va proporcionar fama mundial va ser "Games people play" (els jocs que juga la gent), un tema contra l'odi i la hipocresia de la societat nord-americana, publicat en format single el mes de desembre de 1968 i inspirat en la temàtica del llibre homònim del famós psiquiatre Eric Berne.

Joe South
"Games people play" va arrasar a les llistes d'èxits de molts països i a més, l'any 1970 es va endur el premi Grammy a la millor cançó de l'any. Cal destacar que en la seva producció, Joe South toca tots els instruments.

El fet que destacats artistes adaptessin composicions seves es va convertir en un acte habitual, com és el cas de Elvis Presley que va versionar "Walk a mile in my shoes" (camina una milla amb les meves sabates) o Billy Joe Royal que va triomfar amb "Down in the boondocks" (cap avall a la quinta forca) o Deep Purple amb "Hush"; tot i que el tema propi que va gaudir de més popularitat va ser l'adaptació que l'estrella del country Lynn Anderson va fer de "Rose garden" (jardí de roses).