Marie Laforêt

La platja on estiuejava la noia dels ulls daurats

Nom artístic de Maïténa Marie Brigitte Douménach, una cantant i actriu francesa nascuda a Soulac-sur-Mer, un municipi turístic situat a la regió de Nova Aquitània i que pertany al departament de la Gironda. Una artista que, paral·lelament als seus treballs en el món de la cançó, va desenvolupar una notable carrera com a actriu de cine i de teatre.

La seva carrera musical va començar per casualitat, va ser l'any 1959, quan, a última hora, va reemplaçar a la seva germana, Alexandra, que estava seleccionada per a participar al concurs radiofònic organitzat per l'emissora francesa Europe 1, "Naissance d'uneix étoile" (naixement d'una estrella), una competició que va guanyar Marie, estrenant popularitat i iniciant una brillant trajectòria artística que la portaria a vendre més de 35 milions de discos.

L'any 1963, Marie Laforêt publica "Les vendanges de l'amour" (la collita de l'amor), el seu primer gran èxit, un tema compost per Danyel Gérard que va gaudir d'enorme popularitat i que, amb el títol de "Y volvamos al amor", la mateixa artista va editar en castellà, un fet que reproduiria a la majoria dels seus èxits. Aquesta adaptació, però, modificava el sentit emocional que projectava la versió original:

"Olvidemos nuestro enfado, olvidemos nuestro enfado y volvamos al amor.
Porque si no es a tu lado, porque si no es a tu lado, dónde voy a estar mejor,..."

Marie Laforet
Dos anys més tard, Laforêt publica "La Plage" (la platja), una romàntica i poètica balada de suau melodia composta pel cantautor i productor parisenc Pierre Barouh.

La lletra de "La Plage", una metàfora formulada a través dels entorns d'una platja deserta, evoca els amors estiuencs, lamentant que aquestes aventures, sovint naufraguen a la sorra de la platja, allà on les ones esborren les empremtes i els records dels amors passatgers i on el sol i la calor accentuen els anhels concebuts durant l'esmentat període estival.

Quan a la platja
tots els plaers de l'estiu,
amb les seves alegries,
se m'acostaven,...