Bruno Lomas

Nostàlgica evocació a la nit més curta de l'any

Cantant i guitarrista de nom real Emilio Baldoví Menéndez, Bruno Lomas va ser un rocker de soca-rel nascut a Xàtiva, la capital de la comarca valenciana de La Costera. L'any 1960, juntament amb dos antics companys de col.legi: Salvador Blesa (guitarra solista) i Vicente Castelló (guitarra acústica i veus), va crear el seu primer grup, Los Milos, una formació que va publicar cinc EP's.

L'any 1963, Bruno Lomas, deixa Los Milos i crea Las Estrellas de Fuego, un quintet amb el qual va actuar al cèlebre Teatre Olympia de París. Finalment, abans d'iniciar la seva dilatada carrera com a solista, el conjunt es convertiria en Bruno Lomas con Los Rockeros.

L'any 1966, Bruno participa als dos festivals més importants de l'estat espanyol: el mes de juliol, amb "Amor amargo", un tema del Duo Dinámico, queda finalista de la VIII edició del "Festival Español de la Canción Benidorm". Dos mesos més tard, amb el tema "Como ayer", una altre composició de Manolo i Ramon, guanya la octava edició del "Festival de la Canción Mediterránea" un esdeveniment que es celebrava a Barcelona coincidint amb les Festes de la Mercè.

Dos anys més tard, es presenta a la I edició del "Festival Internacional de la Canción de Barcelona" certamen que rellevava al "Festival de la Canción Mediterránea". Allà interpreta, per separat, amb la cantant barcelonina Glòria, "Per Sant Joan", un tema que va conquerir el tercer premi del certamen, obtenint com a guardó, una figura de bronze i 50.000 pessetes. Es tracta d'una composició de Juan y Junior (Juan Pardo i Antonio Morales) que, originàriament, conté una lletra d'aspecte romàntic que parla de l'església de San Juan:

El santo sonreía bonachón / y yo un poco azarado te miré / diciendo pocas cosas
/ sencillas y amorosas / un día nos queríamos casar, en San Juan,...

Uns versos que, per obra i gràcia del cantautor i mestre de mestres Joan Manuel Serrat, que va reescriure la lletra, es van transformar en una evocadora lloança a la nit màgica de Sant Joan, la nit què aquí, a Catalunya, a l'escalf de les fogueres i amb dos o tres dies de retard, celebrem el solstici d'estiu:

Bruno Lomas
Un vespre quan l'estiu obria els ulls / per aquells carrers on tu i jo ens hem fet grans / on vam aprendre a córrer / damunt d'un pam de sorra / s'alçava una foguera per Sant Joan,..

Aficionat als cotxes i a la velocitat, Bruno Lomas va trobar la mort a la carretera, va ser el 17 d'agost de 1990, dirigint-se a la localitat valenciana de Llíria, on el cantant havia d'oferir un concert.

El Mercedes Benz que conduïa va xocar violentament contra un camió estacionat amb les llums apagades a l'autopista A-7, a l'alçada del terme municipal d'Albuixech. Bruno Lomas acabava de complir 50 anys.