Trini Lopez

Una emblemàtica cançó que va picar molt fort

Trinidad (Trini) López III és un cantant i guitarrista nord-americà d'ascendència mexicana i pioner del rock. Va néixer a la ciutat de Dallas, la coneguda metròpoli ubicada al nord de l'estat de Texas.

Trini Lopez va iniciar la seva carrera artística actuant en un circuit de Clubs de la costa sud-oest dels Estats Units, zona on va començar a adquirir certa fama i on va ser descobert pel productor discogràfic Don Costa, arranjador que el va instar a enregistrar el seu primer elapé, mentre seguia actuant al Club PJ de Hollywood.

Aquest primer àlbum, anomenat "Trini López at PJ's", es va enregistrar en directe en el Club PJ i es va comercialitzar l'any 1963. Editat per la discogràfica Reprise Records, el segell fundat pel "crooner" Frank Sinatra, el disc incloïa, entre d'altres, una versió de "If I had a hammer" (si jo tingués un martell) i una altre adaptació del tradicional tema mexicà "La Bamba". Publicada en format single, "If I had a hammer" va assolir la primera posició de les llistes d'èxits de trenta-vuit països, va vendre més de cinc milions de còpies, va obtenir un èxit radiofònic colossal i va marcar tota una època.

Es tracta d'un tema originàriament compost l'any 1949 pel cantautor folk nord-americà Pete Seeger, un músic compromès políticament, que la va escriure, juntament amb Lee Hays, en suport al moviment progressista nord-americà, un corrent que en aquell temps s'iniciava amb força als Estats Units, en el període de les llistes negres i de la lluita anticomunista.

Trini Lopez
Publicada inicialment per Pete Seeger amb la seva banda, el llegendari grup The Weavers, la seva versió va passar bastant desapercebuda ja que, gairebé sense promoció, no va ser gaire ben rebuda, més enllà de certs cercles progressistes nord-americans.

Amb una lletra amb rerefons polític, les estrofes de "If I had a hammer" relaten que si el narrador tingués un martell (la justícia), una campana (la llibertat) i una cançó (l'amor), utilitzaria aquests tres elements per vèncer tots els perills que amenacen a la seva terra.

Si jo tingués un martell,
donaria cops de martell al matí,
donaria cops de martell a la nit,...