Gino Paoli

La primera cançó de l'estiu

Cantautor pop italià nascut a Monfalcone, un municipi situat a la riba del mar Adriàtic, al nord d'Itàlia, tot i que Paoli es considera genovès, ja que de petit, es va traslladar a viure a la ciutat portuària de Gènova. Es tracta d'un dels més grans exponents de la música contemporània italiana dels anys seixanta i setanta.

El primer èxit de Gino Paoli, va ser "La Gatta" (la gata), un tema publicat en single l'any 1960 i editat per la discogràfica italiana Dischi Ricordi que sovint ha estat utilitzat en moltes escoles de primària i secundària dels Estats Units per aprendre l'idioma italià.

Tot i això, Gino Paoli ha passat a la història universal de la música com a compositor i intèrpret original de la coneguda "Sapore di sale" (sabor de sal), el romàntic tema estiuenc comercialitzat el mes de juny de 1963 que, en la seva producció, va comptar amb els arranjaments musicals del mestre italià, Ennio Morricone. Es tracta d'una melòdica i tendra cançó que parla del mar, de l'estiu i de l'amor, un tema convertit en una de les més perdurables cançons mediterrànies de tots els temps.

Gino Paoli va escriure "Sapore di sale" a la platja de Capo d'Orlando, un centre turístic sicilià on el músic estava allotjat tot fent una tanda de concerts a diversos locals d'aquest municipi. Sembla ser que la font d'inspiració va sorgir de la seva afectiva relació amb l'actriu italiana Stefania Sandrelli.

Gino Paoli
En aquell període, Paoli mantenia una tòrrida aventura sentimental amb aquesta actriu, una intèrpret que en aquell temps, només tenia setze anys, o sigui, era menor d'edat, tot i que ell estava casat i la seva dona estava embarassada.

La poètica lletra de "Sapore di sale" descriu una típica jornada de vacances d'una parella d'enamorats a la vora del mar, durant la qual, l'home pren el sol a la platja, mentre la noia s'està banyant a l'aigua.

Sabor a sal, sabor a mar,
que té la teva pell, que tenen els teus llavis,
quan surts de l'aigua i véns acostant-te,
a prop meu, a prop meu,...