Orquesta Mondragón

¡Hola amiguitos, niños y niñas, monstruos y monstruas, con vosotros, la maravillosa... Orquesta Mondragooón!

Festiva i provocadora banda pop-rock originària del País Basc i creada l'any 1976 al municipi guipuscoà de Donostia/San Sebastián al voltant de la personalitat del carismàtic cantant i showman, Javier Gurruchaga i de Popotxo Ayestarán, un còmic que, valent-se únicament de la mímica, convertia cada cançó interpretada en directe en una "performance" humorística.

Batejada amb el nom del centre de salut mental més cèlebre de Guipúscoa, la Orquesta Mondragón està considerada una de les formacions musicals espanyoles pioneres en la fusió de la música i el teatre. Una de les primeres bandes que van trencar esquemes sobre l'escenari irrompent en arts escèniques com ara, cinema, televisió i teatre i amb lletres summament subversives, absurdes i grotesques, fetes però, amb molta picardia i intel.ligència.

Abans de ser coneguda a tot l'estat, la Mondragón va aconseguir omplir grans recintes a tot el País Basc, assolint el seu clímax l'any 1977 a l'actuar a la platja biscaïna de Lekeitio davant de 15.000 assistents. Uns espectadors que clamaven per escoltar la cançó estrella d'aquell moment de l'orquestra, "Rock & roll, un tema de Lou Reed en el qual, Gurruchaga es disfressava de núvia i ensangonat, fingia fer l'amor amb Popotxo.

La Orquesta Mondragón va publicar el seu primer treball discogràfic l'any 1979, un àlbum titulat "Muñeca hinchable" que simulava una actuació en directe. Un disc editat després de finalitzar una gira de concerts per tot el País Basc, incloent-hi el Colegio de los Ángeles, el centre escolar situat a la part vella de Donostia on Gurruchaga havia estudiat durant la seva infància.

Orquesta Mondragon
"Muñeca hinchable" va rebre excel.lents crítiques, tant per part del públic com de la premsa especialitzada, un elapé que es presenta com un espectacle de circ, o una cosa semblant, i on Gurruchaga fa d'amfitrió i estrella absoluta del "show", a banda de posar veu a totes les cançons del disc.

Gairebé totes les cançons de "Muñeca hinchable" venen precedides d'una introducció feta per Javier Gurruchaga, un àlbum on hi destaca, entre les diverses composicions pròpies de l'orquestra, escrites totes elles sense complexos i amb lletres divertides i enginyoses, el rock "Ponte la peluca", el tema que us convido a escoltar mitjançant el reproductor musical situat aquí al costat.