Uriah Heep

La misteriosa dama de negre

Banda britànica de rock dur creada a Londres l'any 1969 i inicialment formada pel guitarrista Michael Frederick "Mick" Box, el cantant David Byron, el teclista Ken Hensley, el baixista Paul Newton i el bateria Alex Napier. Un dels grups més consistents i duradors de la història del rock progressiu i del hard rock.

Uriah Heep va ser la primera banda d'occident de hard rock que, sota la política aperturista del cap d'Estat soviètic, Mikhaïl Gorbatxov, va actuar a la Rússia soviètica. Van ser deu concerts celebrats el mes de desembre de 1987, en horari nocturn, a l'estadi olímpic de Moscou i que van comptar amb una assistència mitjana de 18.000 espectadors diaris.

Una formació bastant infravalorada ja que, tot i que habitualment el grup ha gaudit d'admirable reconeixement per part del públic en general, aquest fervor no ha estat compartit per la primmirada crítica musical, premsa que de forma habitual, han tributat poc reconeixement afable als treballs d'aquest quintet.

El primer àlbum de la banda, l'elapé "Very 'eavy ... very' umble", un treball editat l'any 1970, va gaudir d'àmplia popularitat, una notorietat aconseguida, bàsicament, gràcies a la memorable imatge de la seva terrorífica portada: l'espectral rostre del cantant David Byron cobert de teranyines. Potser no sigui el disc més representatiu del tipus de música que Uriah Heep desenvoluparia posteriorment, però sí que és il.lustratiu del so "heavy" d'inicis dels anys setanta.

Uriah Heep
L'any següent, Uriah Heep publica "Salisbury", un disc que incloïa "Lady in black", una emblemàtica balada escrita pel teclista Ken Hensley que es cimenta en base a una melodia elaborada per quatre guitarres acústiques que, segons diuen les males llengües, van ser enregistrades pels muntadors dels equips de la banda, ja que els titulars es trobaven treballant en altres composicions del disc.

"Lady in black", narra la història d'un home que vaga per la foscor enmig de tètrics paisatges de destrucció i misèria causats per una guerra que ell creu perduda. En aquest entorn, un matí, se li apareix una misteriosa dona, vestida amb una capa negre, que el consola i li dóna un bri de fe i esperança.