The 13th Floor Elevators

Un conjunt al.lucinant

Reconeguts per ser un dels primers grups que va incloure el terme "psicodèlia" en un àlbum discogràfic, The 13th Floor Elevators va ser una banda nord-americana de rock psicodèlic formada l'any 1965 a Austin, la capital de l'estat de Texas.

Una formació inicialment integrada pel guitarrista, cantant i harmonicista, Roger Kynard "Roky" Erickson, pel guitarrista Stacy Sutherland, pel baixista Benny Thurman, pel bateria John Ike Walton i pel poeta beatnik, Tommy Hall, l'autor de les lletres de les composicions de la banda i, al mateix temps, l'encarregat de tocar el "jug", un curiós instrument de fang amb forma de garrafa amb el qual, ajudat pel micròfon, Tommy produïa uns estrambòtics i originals sons que constituirien la senya d'identitat de la formació.

Una banda que actuava a contra corrent de tot i de tots, un factor que ja quedava patent amb el nom de la formació: "L'ascensor del pis 13", una denominació políticament incorrecte, donat que als Estats Units, la majoria dels edificis alts, per raons supersticioses, no tenen pis número tretze. En un altre ordre de coses, també van ser un dels primers grups a experimentar amb l'ús de drogues al.lucinògenes en la composició de les seves cançons.

"You're gonna miss me" (em trobaràs a faltar) és, amb tota seguretat, la cançó més coneguda de The 13th Floor Elevators. Publicada a inicis de 1966, es tracta d'un tema compost per Roky Erikson quan tenia quinze anys per al seu anterior grup, The Spades i en el qual, el protagonista, li diu a la seva ex-promesa, una vegada que la parella havia trencat, que la trobaria a faltar. "You're gonna miss me" va arribar a la posició 55 de les llistes pop nord-americanes.

The 13th Floor Elevators
The 13th Floor Elevators es va desfer l'any 1969, va ser després de publicar "Bull of the woods" (toro del bosc), un disc en el qual Roky Erickson tan sols interpreta tres temes. Una ruptura propiciada pel fet que el cantant havia estat detingut per possessió de drogues i per evadir una llarga estada a la presó, es va declarar mentalment incapacitat, motiu pel qual, la pena seria substituïda per una reclusió de tres anys en un hospital psiquiàtric. Una condemna que Erikson va complir a l'hospital psiquiàtric estatal de Rusk, un sanatori mental on, en companyia de criminals i assassins va ser sotmès a sessions d'electroshock, amb la qual cosa, el seu fràgil equilibri mental es va fer miques, sortint d'allà molt més tocat que quan hi va entrar.