War

Una banda suposadament bèl·lica en època pacifista

Anomenada inicialment, Eric Burdon and War, War és una nodrida banda californiana d'estil funk, creada l'any 1969 a Long Beach, un municipi costaner situat a pocs quilòmetres de Los Angeles. La seva formació inicial estava integrada per Lonnie Jordan (teclista), Howard Scott (guitarra i veus), Lee Oskar (harmonica), B. B. Dickerson (baix i veus), Harold Brown (bateria), Thomas "Papa Dee" Allen (congues i timbals) i Charles Miller (saxo tenor i flauta).

Abans de convertir-se en la banda d'acompanyament d'Eric Burdon, l'ex-cantant de la formació britànica The Animals, War, sota el nom de Night shift, actuava de banda de suport de l'ex jugador de futbol americà (rugby) Deacon Jones, un famós esportista que intentava reconvertir-se en cantant de soul.

L'any 1970, el grup publica el seu primer àlbum: "Eric Burdon declares war" (Eric Burdon declara la guerra), un disc format íntegrament per composicions pròpies, entre elles, el clàssic: "Spill the wine" (aboca el vi). "Spill the wine" va constituir el primer gran èxit de War i l'últim d'Eric Burdon, ja que, l'any següent, després de publicar amb War el seu segon elapé, el doble àlbum 'The Black-Man's", Burdon va deixar la banda per a iniciar una irregular carrera en solitari.

Sembla ser que la font d'inspiració de "Spill the wine" prové de l'accident ocasionat pel teclista Lonnie Jordan al caure la seva copa de vi sobre la taula de mescla d'un estudi de gravació. Qui sap, la insistent tornada de la cançó, però, inspira altres especulacions més excitants: "Ella diu: aboca el vi, pren aquesta perla,...".

Eric Burdon and War
Cal destacar el fet històric esdevingut el 16 de setembre de 1970, dia de l'última actuació en públic de Jimi Hendrix. Va ser en una jam session informal celebrada en el Ronnie Scott's Jazz Club de Londres, durant una actuació d'Eric Burdon and War.

Després d'interpretar algunes de les seves últimes composicions, Jimi Hendrix es va afegir a Eric Burdon and War per a tocar dos temes amb ells: "Mother earth" i "Road Tabacco". Segons la crítica, la seva actuació va ser bastant apagada, sense destacar.

Dos dies després, Jimi Hendrix trobaria la mort al llit, víctima d'una sobredosi de barbitúrics.