Average White Band

Una banda que va aconseguir destacar per sobre la mitjana

Sextet escocès d'estil funk i música "disco" creat l'any 1971 a Dundee, la quarta ciutat més poblada d'Escòcia. Una banda originalment formada per Alan Gorrie (baix i veu cantant), Malcolm "Molly" Duncan (saxo tenor), Owen "Onnie" McIntyre (guitarra solista), Hamish Stuart (baix, guitarra i veu cantant), Roger Ball (teclats i saxo) i Robbie McIntosh (bateria). Un grup conegut principalment per ser la primera formació exitosa de funk integrada en la seva totalitat per músics de raça blanca.

Mudats a Londres, el gran pas endavant d'Average White Band es va produir l'any 1973 en ser contractats per a actuar de teloners de l'excel.lent guitarrista i cantant anglès Eric Clapton. En aquell període, MCA Records va publicar el seu primer àlbum, "Show your hand" (ensenya la mà), un treball que, malauradament, no va obtenir gaire resposta comercial.

Tot i això, el mànager de la gira de Clapton, un tal Bruce McCaskill, va connectar amb la música de la banda i va decidir representar-los, portant-los tot seguit als Estats Units per a promocionar-los, concretament a la ciutat de Los Angeles, allà va aconseguir que la discogràfica Atlantic Records s'interessés pel grup i els edités el seu segon àlbum, un disc enregistrat a Miami i comercialitzat l'any 1974 sota les sigles "AWB". tot i que seria conegut amb l'apel.latiu de "The White Àlbum".

Amb aquest treball, els Average White Band es van convertir en "les noves estrelles blanques de la música negra", en gran part, gràcies a l'enorme èxit del tema instrumental funky "Pick up the pieces" (recolliu els trossos/les peces), una composició de la banda que va ocupar llocs prominents dels top ten de diversos països, com ara, Estat Units, Canadà, Regne Unit o França.

Average White BandFinalment, esmentar que el padrí del funk, el gran James Brown va entendre que la línia de baix de "Pick up the pieces" era una apropiació descarada de "Hot Pants" (cassoles calentes), un tema seu publicat l'any 1971 que va ser número 1 a les llistes nord-americanes de rhythm and blues.

Com a resposta, James Brown es va inventar el grup A.A.B.B. (Above Average Black Band (banda negra per sobre la mitjana)) un sarcàstic nom adreçat directament a la banda escocesa Average White Band (banda blanca per sobre la mitjana). Una fictícia formació amb la qual va publicar un single amb l'irònic títol de "Pick up the pieces one by one" (recolliu els trossos/les peces una a una).