The String-A-Longs

Un tema amb molt d'èxit i poca fortuna

Quintet nord-americà format l'any 1956 al municipi texà de Plainview. Una banda instrumental integrada per Richard Stephens i Jimmy Torres alternant la guitarra solista, Keith McCormack a la rítmica i vocalista ocasional, Aubrey de Cordova al baix i Don Allen a la bateria.

Desprès de diversos llançaments discogràfics d'escassa distribució i limitada repercussió local, el mes de desembre de 1960, The String-A-Longs publica en format single la seva cançó més reeixida, "Wheels" (rodes), un tema conegut arreu del món que va assolir la tercera posició de les llistes Billboard dels Estats Units i el vuitè lloc de les llistes de singles del Regne Unit.

Composta pels guitarristes Stephens i Torres, el disc va vendre més d'un milió de còpies, sent guardonat amb un disc d'or. Poc temps desprès de la seva publicació, es van editar més de 100 versions de "Wheels", destacant, entre totes elles, les versions de la britànica Joe Loss Orquestra (Wheels Cha-Cha), la del director d'orquestra nord-americà Billy Vaughn i la del guitarrista, també nord-americà, Al Caiola.

Sembla ser que "Wheels" va ser composta amb el títol de "Tell the world" (digues-li al món). Enregistrada als estudis que el productor Norman Petty tenia al seu poble natal, Clovis, per a Warwick Records, la intenció era produir-la en format single i que fos recolzada per una composició de Petty titulada "Wheels" (rodes). Però en l'edició del single, per error, es van intercanviar les etiquetes i així, "Tell the world" es va transformar en "Wheels" i "Weels" en "Tell the world".

The String-A-Longs
I per això, quan "Wheels" es va convertir en èxit, Petty va reclamar els drets d'autor, ja que va col.laborar en la seva producció i a més, al single, hi figurava com autor. Sembla ser que l'any 1964, les parts van acordar compartir els guanys generats, motiu pel qual, l'agència americana de drets d'autor Broadcast Music, Inc (BMI), finalment, va registrar als tres músics com a compositors del tema.

"Wheels" va col.locar sòlidament al grup en el mapa artístic mundial, adquirint força popularitat, però, la recompensa dinerària no els va arribar mai, doncs, Warwick Records, va abonar uns minsos royalties a The String-A-Longs, declarant-se en fallida l'any 1962 i sent demandada pel quintet.