Joan Manuel Serrat

El Noi del Poble Sec

Nascut al barri barceloní del Poble Sec, Joan Manuel Serrat és un dels cantautors més populars de Catalunya i de tota l'àrea de parla hispana. Pioner de la "Nova cançó" i membre número tretze dels "Setze jutges", el grup d'intèrprets en llengua catalana que prenien com a model els cantautors francesos de l'època. Serrat també és un referent de la cançó d'autor, tant en llengua catalana com en castellà.

L'any 1965, Serrat participa en el conegut programa musical de radio Barcelona "Radioscope", un espai matinal que presentava el popular locutor i periodista Salvador Escamilla, un gran comunicador i un dels promotors de la "Nova Cançó" catalana. En aquella jornada, Serrat hi interpreta, públicament, les seves primeres cançons. Al cap de poc temps, la discogràfica Edigsa li ofereix enregistrar el seu primer disc.

Uns mesos més tard, Serrat publica un EP amb quatre cançons seves: "Una guitarra", dedicada a la guitarra que li havia regalat el seu pare, "Ella em deixa", "La mort de l'avi" i "El mocador". L'any següent, edita un nou EP, un disc que conté "Ara que tinc vint anys", "Quan arriba el fred", "El drapaire" i "Sota un cirerer florit", la primera cançó seva que va interpretar una altre artista, concretament, Núria Feliu.

El seu tercer disc, publicat l'any 1967 inclou "Cançó de matinada", "Paraules d'amor", una de les seves cançons més conegudes, "Me'n vaig a peu" i "Les sabates", un tema del francès Guy Béart. Aquest vinil és el primer disc cantat en català que assoleix la primera posició de les llistes de vendes de l'estat espanyol. L'any 1968, edita el seu primer disc en castellà, un single que conté "El titiritero" i "Poema de amor"; a la portada del disc apareix el nom de Juan Manuel Serrat en lloc de Joan Manuel Serrat.

Joan Manuel Serrat
L'any 1971, Serrat publica "Mediterráneo", el seu vuitè àlbum i un dels seus treballs més celebrats, un disc que inclou algunes de les seves cançons més emblemàtiques, com ara, l'excel.lent tema que dóna nom al disc; la nostàlgica "Aquellas pequeñas cosas", l'afligida "Pueblo blanco" o la romàntica, "Lucía".

Joan Manuel Serrat va escriure "Mediterráneo" al municipi empordanès de Calella de Palafrugell. La va compondre en les estances del desaparegut Hotel Batlle, un establiment on ell s'allotjava. Allà, davant la platja i el mar, amb el paisatge de les barques dels pescadors i el fons de les illes Formigues, va néixer aquesta imperible oda al mar.