Billy J. Kramer and The Dakotas

Un bon amic dels "Fab four"

De nom real, William Howard Ashton, Billy J. Kramer, va ser un cantant britànic d'estil de pop nascut a Bootle, un municipi situat a quatre quilòmetres de Liverpool. El seu grup d'acompanyament eren The Dakotas, una banda instrumental de Manchester composta pel guitarra solista Mike Maxfield, el guitarra rítmic Robin MacDonald, el baixista Ray Jones i el bateria Tony Mansfield (Anthony Bookbinder).

Un artista representat artísticament per Brian Epstein i assistit, en la part discogràfica pel productor musical George Martin, els mateixos professionals que en aquell període, oferien els seus serveis als The Beatles, un fet que va possibilitar al cantant anglès poder enregistrar composicions originals de John Lennon i Paul McCartney.

John Lennon i Paul McCartney no es van limitar únicament a cedir-li cançons per al seu desenvolupament artístic, temes que havien declinat incorporar al repertori dels Beatles, sinó que tot dos van estar presents, junts o per separat, a totes les sessions d'enregistrament d'aquestes composicions pròpies, aportant idees al mateix temps i col.laborant amb els arranjaments musicals, en definitiva, actuant com a directors artístics.

El mes d'abril de 1963, després d'haver actuat durant sis setmanes al Star-Club d'Hamburg, Billy J. Kramer and The Dakotas enregistren el seu primer disc, un single editat pel segell Parlophone que en la seva cara "A" incorpora una versió de la composició de John Lennon "Do you want to know a secret?" (vols saber un secret?) i en la cara "B", el tema "I'll be on my way" (seguiré el meu camí), una cançó de Paul McCartney; dos títols acreditats en el disc a McCartney/Lennon.

Billy J. Kramer
Tres mesos més tard, Billy J. Kramer and The Dakotas publiquen, "Bad to me" (dolent per a mi), una agradable cançó de gènere merseybeat assignada aquesta vegada a Lennon/McCartney, un tema que John Lennon havia escrit el mes d'abril de 1963 mentre estava de vacances a Espanya. "Bad to me" va assolir la primera posició de les llistes d'èxits del Regne Unit. A l'altre cara del vinil, un altre coneguda cançó de John Lennon "I call your name" (crido el teu nom).

"Bad to me" va representar la primera cançó de The Beatles que va assolir la primera posició d'una llista d'èxits sense que fos interpretada pel quartet de Liverpool o pels seus autors. Desprès en vindrien unes quantes més.