Dave Berry

L'intèrpret dels efectes estranys

De nom real, David Holgate Grundy, Dave Berry és un cantant britànic de música pop, rock and roll i rhytm and blues nascut a Woodhouse, un districte del municipi anglès de Sheffield. Un artista molt popular al Regne Unit i a l'Europa continental, especialment a Bèlgica i als Països Baixos, indret on el vocalista és considerat un autèntic mite pop.

A banda de la seva càlida veu i del seu pop/rock suau i elegant, en les seves actuacions cal destacar també la seva misteriosa posada en escena: quasi sempre guarnit amb vestimenta negra, un fet que en aquella època causava sensació. A més, sovint ocultava el rostre darrere del coll capgirat de la jaqueta de cuir i en alguna actuació televisiva, s'amagava darrera d'algun obstacle o interpretava un tros de cançó girat d'esquena.

La trajectòria artística de Dave Berry es va iniciar formant part, com a cantant solista, de la banda The Cruisers. L'any 1963, fitxats per la discogràfica Decca per a l'enregistrament d'un single, en la seva edició, Berry apareixeria com a artista principal i la resta de membres de la formació, es veurien relegats a músics d'acompanyament. Un disc acreditat a Dave Berry and The Cruisers.

Aquest primer treball discogràfic incloïa una versió de "Memphis Tennessee" de Chuck Berry (Dave Berry va adoptar el seu cognom artístic en homenatge a aquest artista, un dels pares del rock). "Memphis Tennessee", va aconseguir la setzena posició de les llistes de vendes del Regne Unit.

Dave Berry
Tot seguit, Dave Berry va adoptar tendències musicals més suaus, obtenint bons resultats comercials amb temes com ara, "The crying game" (joc de llàgrimes), "Little things" (petites coses) i "The strange effect" (efecte estrany), una cançó de Ray Davies, el cantant i guitarrista de The Kinks i editada per Dave Barry l'estiu de 1965. Cal tenir en compte que The Kinks, oficialment, mai va publicar aquest tema, tot i que, avui dia, es poden trobar gravacions extretes d'actuacions en directe.

"The strange effect" va triomfar a tot Europa menys al Regne Unit, on no va passar de la posició 37 de la llista d'èxits. Per contra, als Països Baixos, va obtenir el primer lloc i va ser un dels singles més venuts de tots el temps.