Archie Bell & The Drells

El ball de l'estrenyiment

Formació nord-americana de música soul, formada l'any 1966 a Houston, el municipi més poblat de l'estat de Texas. Una banda liderada pel cantant solista Archie Lee Bell i secundada pels vocalistes James Wise, Willie Parnell i Billy Butler i, en la part musical, per la banda The Drells.

Archie Bell i el Drells van iniciar la seva carrera artística fogonejant-se en diversos concursos de nous talents. Després de ser descoberts per un discjòquei radiofònic, el grup va tenir un èxit local amb el single, "She's my woman, she's my girl" (és la meva dona, és la meva noia), un disc publicat el mes de juliol de 1967.

Un any més tard, "Tighten up" (estreny), una composició escrita per Archie Bell i Billy Buttier i editada el mes de maig de 1968 també en format single, es va convertir en èxit internacional. En la seva producció, "Tighten up" va comptar amb el suport del grup instrumental T.S.U. Toronadoes. Un tema que va assolir la primera posició de les llistes nord-americanes de rhythm and blues i que va despatxar més d'un milió de còpies, obtenint per aquesta fita, el preuat guardó de "Disc d'or".

Archie Bell & the Drells van crear un ball específic per a "Tighten up", una coreografia que van concebre per a acompanyar la cançó. Cal destacar també, que "Tighten up" es troba posicionada en el lloc número 265 dins la llista de la revista musical Rolling Stone que cataloga les 500 millors cançons pop/rock de tots els temps. Es tracta d'un dels primers èxits d'estil funk de la història.

Archie Bell & The Drells
Abans de la comercialització del disc, Archie Bell va ser cridat a files, incorporant-se al cap de poc temps al nodrit exèrcit dels Estats Units. Quan va ser informat de l'èxit de "Tighten up", Bell es trobava a Alemanya, convalescent en un llit d'un hospital militar després d'haver patit un accident de tràfic amb el camió que conduïa.

A l'inici del tema, recitant, Archie Bell es presenta a si mateix i als The Drells, destacant el fet que tots ells son de Houston:

Hola a tots, som Archie Bell & The Drells,
de Houston, Texas.
No només cantem,
sinó que ballem tan bé com caminem,...