Desmond Dekker

Un artista homenatjat, ni més ni menys, que pels Beatles

Cantant i compositor caribeny d'estils ska i reggae nascut a Kingston, la capital i ciutat més poblada de l'illa de Jamaica. El seu veritable nom era Desmond Adolphus Dacres i amb el suport inicial del quartet The Aces i abans dels èxits de Bob Marley i Jimmy Cliff, Desmond Dekker va esdevenir un dels músics jamaicans més reconeguts, tant al seu país com més enllà de les seves fronteres.

Amb el seu quart single, un treball editat l'any 1964, Desmond Dekker es va convertir en l'estrella més famosa de Jamaica. Un disc en el que destacava el seu tema principal, "King of Ska" (el rei del ska), una cançó molt moguda que en l'actualitat, segueix sent una de les més conegudes entre els seguidors de la música ska de tot el món.

A finals de 1968, amb el recolzament del grup The Aces, ara reconvertit a duo, Dekker publica "Israelites", un tema sincopat compost pel propi Dekker, juntament amb el productor discogràfic Leslie Kong. Una cançó que intentava plasmar la realitat social de Jamaica tot descrivint la soferta vida d'un treballador d'escassos recursos econòmics. La lletra també parla dels vincles que uneixen la pobresa amb la violència. En l'aspecte musical, "Israelites" va deixar entreveure l'aparició d'un nou ritme jamaicà: el reggae.

"Israelites", va ser una de les primeres cançons de ritme ska que es va convertir en èxit internacional, tot i el fort accent jamaicà de Desmond Dekker, una dicció que feia molt difícil la comprensió i el significat la seva lletra, sobretot, per part de l'audiència anglosaxona. A més, el text, incorpora nombroses al.lusions a elements específics del país, molts d'ells, de caràcter religiós i fortament arrelats a la cultura jamaicana.

Desmond Dekker
Tot i això, la cançó va traspassar fronteres, entrant al Top Ten dels Estats Units, assolint la primera posició al Regne Unit i copant les llistes d'èxits de diversos països europeus.

Finalment, cal destacar el fet que, tot i no ser Desmond Dekker un artista molt famós a nivell mundial, els Beatles fan referència a la seva persona en el conegut tema "Ob-La-Di, Ob-La-Da", una cançó composta l'any 1968 per Paul McCartney, tot i què, acreditada a Lennon/McCartney, en un període en què el reggae començava a ser bastant popular al Regne Unit:

Desmond has a barrow in a market place,... Desmond té un carretó en el mercat