Johnny "Guitar" Watson

Un guitarrista de blues i la mare que el va parir

De nom real, John Watson, Johnny "Guitar" Watson va ser un músic extravagant, creatiu i brillant. Un guitarrista, inicialment de blues i rhythm and blues, a banda de teclista, compositor i cantant que va néixer a Houston, la ciutat més poblada de l'estat nord-americà de Texas.

El seu pare era pianista professional, raó per la qual, de petit, Watson va aprendre a tocar el piano, tot i això, aviat es va sentir atret pel so de la guitarra elèctrica. El seu avi, predicador, també era músic, un orador que tocava la guitarra i cantava a l'església. Quan Johnny tenia 11 anys, el seu avi li va dir que li regalaria una guitarra amb una condició, que no toqués "música del diable", una promesa que, afortunadament, el noi mai va complir.

Les innovacions tècniques i estètiques de Johnny "Guitar" Watson van inspirar a tota una generació de guitarristes. La seva agressiva forma de tocar la guitarra, sempre sense pua, arribava a l'extrem que era estrany veure una actuació seva en la qual no es carregava dues o tres cordes de guitarra.

L'any 1950, després del divorci dels seus pares, Watson se'n va anar amb la seva mare a viure a Los Angeles. En aquell període, el seu nom artístic era Young John Watson. Amb aquest sobrenom, als 17 anys, tocant el piano i acompanyat de la banda de Chuck Higgins, enregistra el seu primer disc "Motorhead baby". Dos anys després, edita "Space guitar" (guitarra espacial), un trencador tema instrumental expresat per una guitarra carregada de reverberació. "Space guitar" es va avançar més d'una dècada a la seva època.

Johnny Guitar Watson
Poc després, gràcies a sorprenents interpretacions, com la de "These lonely lonely nights" (aquelles nits solitàries), Guitar Watson demostra que és un dels guitarristes de blues més innovadors del món. Es tracta d'un tema que incorpora un increïble solo de guitarra d'una sola nota. Un fet que li va valer l’elogi del músic nord-americà Frank Zappa que va rebatejar a Watson amb l'afectuós qualificatiu de "El guitarrista minimalista original".

L'any 1977, Johnny Guitar irromp en la música "funky" i publica "A real mother for ya" (una veritable mare per a tu), un àlbum integrat per composicions pròpies i que conté una portada en la qual es pot veure al guitarrista texà al costat, sembla ser, de la seva pròpia mare.