Jean-Michel Jarre

És força evident: l'oxigen és vital

De nom complet, Jean-Michel André Jarre Pejot, Jean-Michel Jarre és un compositor i intèrpret francès de música electrònica nascut a Lió, el tercer municipi més poblat de França. Pioner del gènere electrònic, també cal destacar els seus multitudinaris macroconcerts celebrats a l'aire lliure, uns espectacles sonors i visuals de primera magnitud.

Fill del cèlebre i oscaritzat compositor Maurice Jarre, un especialista en bandes sonores de pel.lícules, la primera incursió artística de Jarre es produeix a mitjans dels anys seixanta en qualitat de guitarrista de la banda Les Mystère IV. Posteriorment, l'any 1967, s'integra a The Dustbins, un altre formació de música pop/rock que va editar un single i que va aparèixer a la pel.lícula francesa "Des garçons et des filles" (nois i noies). En aquest grup, Jean-Michel assumeix les funcions de vocalista i guitarra solista.

L'any 1971, el músic francès publica el single "La cage" (la gàbia). Un any després, edita el seu primer àlbum, "Deserted Palace" (Palau desert) un treball experimental i avantguardista catalogat de "demo". L'any 1973, treu "Les granges Brûlées" (els graners cremats), un elapé compost i produït pel mateix Jarre i que va formar part de la banda sonora de la pel.lícula que porta el mateix nom. Un film francès protagonitzat per Alain Delon i Simone Signoret.

L'any 1976, Jarre comercialitza el seu primer gran disc mediàtic, "Oxygène" (oxigen), un àlbum de música electrònica que consta de sis pistes, numerades, simplement, de "Oxygène Part I" a "Oxygène Part VI". Un disc enregistrat en un període aproximat d'uns vuit mesos i utilitzant una gravadora de vuit pistes muntada en un improvisat estudi de gravació instal.lat a la cuina del seu apartament, diversos sintetitzadors analògics i un sintetitzador digital.

Jean-Michel Jarre
"Fins a data d'avui, "Oxygène" a venut més de quinze milions de còpies, un treball molt influent en el desenvolupament de la música electrònica. "Oxygène" va assolir la primera posició de les llistes d'èxits franceses y va ocupar el segon lloc a les llistes britàniques. Un àlbum on hi destaca "Oxygène - Part 4".

Especialista en polvoritzar Records Guinness, la seva actuació l'any 1979 a la Plaça de la Concòrdia de París on presentava el seu nou àlbum, "Equinoxe", va congregar més d'un milió d'assistents. Uns espectadors que es van deixar hipnotitzar per incomptables feixos d'electrons i fotons i per desenes de milers de watts de llum i de so. Un espectacle sensorial mai vist fins llavors.