Tom Petty and the Heartbreakers

Acariciant l'estil de vida americà (american way of life)

Formació musical nord-americana d'estil rock creada l'any 1976 a Gainesville, un municipi ubicat a l'estat meridional de Florida. Una banda inicialment formada per Tom Petty, el líder del grup, a banda de compositor, cantant principal i guitarra rítmica, Mike Campbell, guitarra solista i mà dreta de Tom Petty, Ron Blair al baix, Stan Lynch a la bateria i Benmont Tench als teclats.

Tom Petty va ser un destacat representant de l'estil "Heartland", un concepte de música rock caracteritzat per composicions no gaire complicades i en les quals, les seves estrofes parlen de temes i preocupacions de la classe treballadora nord-americana. Els seus intèrprets tenen la ferma convicció que la música rock ha de reflectir un propòsit social i corporatiu, més enllà del pur entreteniment.

El mes de novembre de 1976, la banda publica el seu àlbum de debut, l'homònim "Tom Petty and the Heartbreakers". Un treball que, inicialment, va gaudir de més bona acollida al Regne Unit que als Estats Units i on hi destaca l'últim tall del disc, "American girl", una composició de Tom Petty que amb el temps, s'ha convertit en un dels seus temes més representatius.

Editada posteriorment en format single, la lletra de "American girl" parla d'una noia que viu en un petit poble dels Estats Units i que tota la vida ha estat instruïda en les promeses del somni americà. Quan marxa del poble a la recerca d'un futur millor, al cap de poc temps, la jove es troba sola en un balcó, amb un acusat sentiment de frustració i sospitant que mai podrà aconseguir el seu objectiu.

Tom Petty and the Heartbreakers
Es tracta d'un tema utilitzat amb assiduïtat en l'entorn cinematogràfic, ja que ha estat inclòs en la banda sonora de destacades pel.licules, com ara a la comèdia "Aquell excitant curs" o en la famosa escena de "El silenci dels anyells" en la qual, una de les possibles víctimes del psicòpata Annibal Lecter, torna en cotxe a casa seva cantant la cançó que sona per la radio, concretament, "American girl".

"American girl" va ser l'últim tema que va tocar en directe Tom Petty and the Heartbreakers. El van interpretar el 25 de setembre de 2017 per tancar la seva actuació al Hollywood Bowl de Los Angeles. Era el concert final del seu 40th Anniversary Tour. Tom Petty moriria d'aturada cardíaca tres setmanes després.