Tony Renis

Un xicot molt insistent i minuciós

Tony Renis és el nom artístic de Elio Cesari, un cantant, compositor i actor de cinema nascut a Milà, la capital de la regió de la Llombardia i el segon municipi més poblat d'Itàlia. El seu debut es produeix a mitjans dels anys cinquanta, fent parella artística amb un cèlebre paisà seu, el cantant Adriano Celentano.

L'any 1958, Toni Renis signa contracte amb Combo Record, amb aquesta discogràfica italiana publica els seus primers singles que inclouen versions d'èxits italians i nord-americans interpretats en llengua italiana. L'any següent, canvia de companyia i es passa a la britànica La Voce del Padrone (La Veu del seu Amo), amb aquest segell, l'any 1960, debuta com a cantautor amb la cançó "Tenerezza".

L'any 1962, Renis obté un gran èxit internacional amb "Quando, quando, quando", un enganxós tema orquestral, de caire romàntic, interpretat a ritme de bossa nova. Es tracta d'una composició pròpia amb textos del lletrista Alberto Testa. "Quando, quando, quando" és un dels títols italians més venuts de tots els temps, es calcula que la cançó, en les seves diverses versions, ha venut més de 50 milions de còpies a tot el món.

Originàriament, la cançó es va enregistrar en dues versions diferents, la de Tony Renis i la de Emilio Pericoli. L'any 1962, "Quando, quando, quando" va competir a la XII edició del cèlebre Festival de la Cançó de Sanremo quedant classificada en quarta posició. Tot i això, el tema es va convertir en un gran èxit, primer, a tot Itàlia i poc desprès, va triomfar a molts altres països, entre ells, als Estats Units i al Japó.

Tony Renis
"Quando, quando, quando" és una de les cançons més versionades de la història de la música pop, avui dia, encara dóna considerables beneficis als seus creadors en concepte de drets d'autor. En qualsevol lloc es poden trobar incomptables versions, en diversos idiomes i a càrrec d'un variat nombre d'artistes, des del nord-americà Patt Boone (1962) o el britànic Engelbert Humperdinck (1968), fins al canadenc Michael Bublé, fent duo, l'any 2005, amb la seva compatriota Nelly Furtado.

Diguem quan tu vindràs,
diguem quan, quan, quan.
L'any, el dia i l'hora en què
potser tu em besaràs...