The Delfonics

Un tema melòdic que et fa tornar boig

Trio vocal nord-americà de música soul i rhythm and blues creat l'any 1965 a Filadèlfia, el municipi més gran de l'estat de Pennsilvània. La formació original estava composta pels germans William "Poogie" i Wilbert "Wil" Hart, juntament amb el seu amic d'Institut, Herbert Randal "Randy" Cain. Un grup especialitzat en posar veu a elegants composicions de marcat calat sentimental.

El mes de gener de 1968, dins el seu tercer single, The Delfonics publica, "La-La (means I love you)" (La-La vol dir que t'estimo), una composició coescrita pel productor de discos Thom Bell juntament amb William Hart, el vocalista principal del tercet. Un tema que va propiciar nombroses versions i que va iniciar la reeixida cadena d'èxits del grup. Reconeixements artístics que es perllongarien fins a mitjans de la dècada dels anys setanta.

El mes de desembre de 1969, el tercet tornar a assolir notòria popularitat amb "Didn't I (Blow your mind this time)" (no t'he fet tornar boig aquesta vegada?), un tema de caire melòdic compost novament per la parella Bell/Hart considerada, avui dia, un clàssic de l'època.

L'any següent, "Didn't I (Blow your mind this time)" va obtenir un premi Grammy dins l'apartat de "Millor Interpretació Rhythm and Blues a càrrec d'un duo o un grup, vocal o instrumental". El disc, a més, va ser "top ten" a les llistes Billboard dels Estats Units, va vendre més d'un milió d'exemplars i va obtenir el guardó de "Disc d'or".

The Delfonics
Els Delfonics són un d’aquells grups que se senten freqüentment per la ràdio, al cinema o a la televisió. Entre d'altres esdeveniments destacables, "Didn't I (Blow your mind this time)" impulsa la trama de la cèlebre pel.lícula de Quentin Tarantino, Jackie Brown.

En aquest film, un dels protagonistes escolta per primera vegada aquesta cançó en un elapé que es reprodueix a casa de Jackie Brown. Més tard, compra la versió del disc en format casset i el posa al radiocasset del seu cotxe.

Max Cherry: "Pretty" (bonica)
Jackie Brown: "mm hmm"
Max: "Who is this?" (qui són)
Jackie: "The Delfonics"