Millie Small

La primera artista caribenya d'abast internacional

De nom complert, Millicent Dolly May Small, Millie Small va ser una cantant jamaicana nascuda al districte de Gibraltar de Milk River, un municipi situat al sud de Jamaica. Als dotze anys, en plena adolescència, Millie va participar i va guanyar el concurs jamaicà de talents "Vere Johns Opportunity hour", un fet que la va animar a intentar dedicar-se, professionalment, a la música.

Amb aquesta convicció, Millie, acompanyada de familiars, es va instal.lar a Kingston. En la capital del país, va debutar com a cantant, cridant l'atenció del productor discogràfic, Coxsone Dodd, un directiu de la discogràfica Studio One que va quedar impressionat amb la seva veu, motiu pel qual, va idear el duo Owen & Millie, una formació integrada per la pròpia Millie i el cantant Owen Gray. L'any 1962, Owen & Millie va publicar dos singles, entre els quals destaca "Sugar plum" (pruna de sucre).

Poc desprès, Owen Gray reprèn la seva carrera en solitari i Millie s'aparella, artísticament, amb Samuel Augustus "Roy" Panton formant la parella Roy & Millie, un duet que va comercialitzar diversos vinils, entre ells, l'èxit local "We'll Meet" (ens trobarem), un tema amb ritme ska.

L'any 1963, Millie coneix a l'empresari britànic Chris Blackwell, un dels fundadors de la companyia Island Records que, veient el potencial de la xicota, es converteix en el seu gerent i tutor legal. A finals d'aquell mateix any, Millie Small viatja a Londres, lloc on rep una intensa formació, tant en matèria de ball com en dicció. A la capital anglesa, la cantant enregistra el seu primer disc en solitari, "Don't you know" (no ho saps?), un tema que no va tenir gaire repercussió, però que anticiparia el seu èxit més sonat.

Millie Small
El mes de març de 1964, Millie Small edita en single, "My boy lollipop" (el meu xicot piruleta), una versió d'un tema publicat anteriorment l'any 1956 i que Millie interpreta amb veu extremadament aguda. La cançó es va convertir en èxit planetari. Millie Small a més, va ser la primera artista que va aconseguir un èxit amb un tema d'estil bluebeat, un gènere musical emergent a la Jamaica de l'època i antecedent directe del reggae.

"My boy lollipop" ha esdevingut un dels discos de ska més venuts de tots els temps, se'l considera el primer èxit internacional del gènere. El single ha venut set milions de còpies i va assolir la segona posició de les llistes d'èxits dels Estats Units i del Regne Unit.