Umberto Tozzi

Camí cap a la glòria.

Cantant italià d'estil pop-rock melòdic (segons definició del propi artista). Està considerat una de les grans veus del panorama musical italià. Un cantautor nascut a Torí, la capital de la regió del Piemont. Germà petit de Franco Tozzi, un vocalista de discreta popularitat de la dècada dels anys seixanta amb el qual, en qualitat de guitarrista de la seva banda d'acompanyament, Umberto va començar a foguejar-se dalt de l'escenari.

L'any 1977, Tozzi publica "Ti amo", una de les cançons més conegudes. Un tema compost a l'uníson amb el productor i lletrista italià Giancarlo Bigazzi, que es va convertir en el seu primer gran èxit. "Ti amo" va originar versions en castellà, en francès, en anglès i en alemany i va despatxar vuit milions de còpies. També va portar al cantant torinès a fer gires per mitja Europa. L'any següent, Umberto Tozzi publica "Tu", un altre tema de tall romàntic que va tornar a arrasar a les llistes d'èxits.

Dos anys més tard, l'any 1979, Umberto Tozzi torna a conquerir un gran èxit, aquesta vegada amb "Gloria", una marxosa i sincopada composició pròpia d'estil pop, enregistrada amb músics nord-americans i produïda pel conegut teclista i arranjador musical nord-americà, Greg Mathieson.

"Gloria", a més, anava acompanyada d'una poètica lletra escrita per Giancarlo Bigazzi. Un tema que va convertir a Umberto Tozzi, en un dels cantants italians més coneguts del continent europeu. També va obtenir força popularitat fora d'Europa, sobretot a diversos països sud-americans.

Umberto Tozzi
"Glòria" va impulsar un munt de versions. Entre elles, cal destacar la de la cantant nord-americana Laura Branigan, una versió que ha sabut capejar el pas del temps. Publicada l'any 1982 i cantada en anglès (amb una lletra sense cap mena de semblança amb el text original), la versió de Branigan va obtenir un formidable èxit internacional, assolint, entre d'altres, la primera posició de les llistes de vendes dels Estats Units i del Canadà.

Encara en actiu, Umberto Tozzi és un dels artistes italians vius que més discos ha venut al llarg de la seva extensa carrera artística, un cantautor que ha comercialitzat la formidable xifra de més de vuitanta milions d'exemplars venuts.