The Stooges

Proto punk excessiu

Banda nord-americana de rock creada l'any 1967 a Detroit, la ciutat més gran de l'estat de Michigan. La seva formació inicial estava integrada pel cantant Iggy Pop (James Newell Osterberg), un personatge donat a l'exhibicionisme que va fer del seu cos un objecte de culte, els germans Ron i Scott Asheton, el primer a la guitarra i el segon a la bateria i Dave Alexander, al baix. Un quartet considerat precursor del so i de la subcultura punk.

Iggy Pop, el líder indiscutible dels Stooges, havia format part, anteriorment, d'una banda de blues anomenada The Prime Movers. Més tard, s'integra a The Iguanas, un grup de rock on exercia de bateria i d'on va sorgir el seu famós apel.latiu d'"Iggy".

El debut de The Stooges es produeix l'any 1967, va ser en el concert que la banda va oferir al seu local d'assaig per commemorar el Halloween. Poc temps desprès, sota el nom de Psychedelic Stooges, el quartet actua al The Grande Ballroom, una històrica sala de festes de Detroit amb música en directe i al costat de bandes de prestigi, com ara, els MC5.

De forma ràpida, The Stooges comença a cridar l'atenció de la gent. Primer, per les seves potents actuacions en directe; desprès, pel trasbalsat i malaltís comportament dalt l'escenari del seu cantant. Unes actuacions no aptes per a tots els públics ja que, entre d'altres extravagàncies, Iggy Pop mostrava el seu tors nu cobert de sang o untat amb mantega de cacauet. També es feia talls amb trossos de vidre i, per arrodonir-ho tot, no l'hi costava gaire mostrar els genitals a la concurrència.

The Stooges
La cançó més popular de The Stooges es "I wanna be your dog" (jo vull ser el teu gos), un tema propi publicat en format single el mes d'octubre de 1969. Un tema extret del seu àlbum de debut, l'homònim "The Stooges", un disc que, inicialment, no va merèixer l'atenció de la crítica, tot i que, amb posterioritat, ha adquirit la categoria de clàssic absolut.

El ritme constant de "I wanna be your dog", el seu riff, compost només per tres acords (excepte en dos breus ponts) i la nota aguda de piano, tocada amb un sol dit per John Cale, uns dels líders de The Velvet Underground i reconvertit en productor per a la ocasió, fa que la cançó es reconegui a l'instant. Escolteu-la.