The Music Explosion

Els inicis del gènere Bubblegum pop

Quintet pop/rock nord-americà originari de Mansfield, un municipi ubicat a l'estat de Ohio. Una banda que només va estar activa tres anys, des del 1966 fins al 1969. Malgrat això van disposar d'una formació força inconsistent, amb el vocalista Jamie Lyons (James Lewis Lyons) i el bateria Robert Avery (Bob Tousignant) com els únics membres estables.

Inicialment, la banda, en format de quintet, es completava amb Donald "Tudor" Atkins a la guitarra solista, Richard "Rick" Nesta, guitarra rítmica i Burton "Buch" Stahl al baix.

Es tracta d'un dels projectes inicials dels cèlebres productors i compositors nord-americans Jerry Kasenetz i Jeffry Katz, els professionals més destacats del so "bubblegum", el subgènere de música pop d'orientació adolescent i els creadors de d'enganxoses melodies comercials que, per regla general, es remataven amb acords simples i lletres intranscendents. Resumint: música feta per vendre discos i guanyar diners de forma ràpida.

La primera producció de la parella Kasenetz & Katz va ser el llançament, l'any 1966, de "S.O.S. (heart In distress)" (crida de socors: cor en dificultats), un tema interpretat per la cantant de soul, Christine (Delores) Cooper. Aquell mateix any, els dos productors comencen a treballar amb la banda The Music Explosion. L'any següent, sota la seva producció, els Explosion editen amb força èxit el single "Little Bit O' Soul" (una mica de soul).

The Music Explosion
Per a promocionar "Little Bit O' Soul", Kasenetz va recórrer mig país amb el seu cotxe presentant el disc a totes les emissores de ràdio. El mes de juliol de 1967, el vinil va assolir la segona posició de les llistes Billboard Hot 100 dels Estats Units i va despatxar més d'un milió de còpies.

L'any 1968, The Music Explosion va estar a punt de publicar el popular tema "Yummy Yummy Yummy". Un fet que no va succeir al negar-se el grup a adjudicar-se la cançó, ja que cap dels seus integrants havia intervingut en la seva producció. Finalment, la peça va ser atribuïda a Ohio Express, un grup virtual que amb aquesta cançó, va aconseguir la quarta posició de les llistes d'èxits.