Ia & Batiste

La unió fa la força

Duet català d'estil folk/rock creat a Barcelona a inicis de la dècada dels setanta. Una formació integrada per Josep Maria Clúa i Jordi Batiste, dos bons guitarristes que, acoblats, desenvolupaven unes excel.lents harmonies vocals. A més, en l'aspecte compositiu, gaudien tot dos de gran imaginació creativa, tant melòdica com instrumental.

Anteriorment, Jordi Batiste havia militat al quartet de música folk/rock Els Tres Tambors, també a l'agrupació variable Grup de Folk i a la banda de rock progressiu Maquina!. Josep Maria Clúa havia format part del trio de música folk Dos + Un, i més tard, de la banda de rock Estratagema.

La presentació oficial de Ia & Batiste es produeix l'any 1972. El seu debut té lloc al camp de futbol ubicat al barri de Sants de Barcelona. Al cap de poc temps, les seves harmonies vocals, les seves guitarres acústiques i les acurades lletres de les seves cançons fan que el seu nom artístic comenci a circular pels ambients avantguardistes (catalans) de l'època.

El seu primer àlbum porta per títol "Un gran dia". Un disc publicat l'any 1972 que conté sis cançons interpretades en català i quatre en anglès. En aquest treball, la parella gaudeix de total llibertat de producció. Un elapé enregistrat amb la col.laboració de Manel Joseph (veus i percussió) Juan Soriano (bateria), Max Sunyer (guitarra), Jordi Clua (baix) i amb els arranjaments de corda i metall de Lluís Cusidó. Un molt bon àlbum que en el seu dia va passar bastant desapercebut.

Ia & Batiste
En aquest disc de debut, hi trobem quatre temes signats per Jordi Batiste, un de Ia Clua i cinc composicions atribuïdes conjuntament als dos músics.

A mitjans de 1975 el duo treu el segon elapé, "Chichonera's Cat", un àlbum d'estudi editat per la discogràfica Òliba-Edigsa. El segell Òliba era propietat del cantautor Joan Manuel Serrat, artista que va participar activament en la producció del disc.

El mes de juliol de 1975, Ia & Batiste actuen a la primera edició del cèlebre Festival Canet Rock. A finals d'aquell mateix any, de forma completament amistosa, el duo decideix posar fi a la seva aventura musical.