The Edgar Winter Group

Un tema monstruós

Quartet nord-americà de blues, jazz i rock creat l'any 1972. Una banda liderada pel virtuós multiinstrumentista i compositor Edgar Holland Winter i secundada pel cantant i baixista Dan Hartman, el guitarrista Ronnie Montrose i el bateria Chuck Ruff. Igual que el seu germà gran, el conegut guitarrista de blues elèctric Johnny Winter, Edgar és físicament recognoscible pel seu pronunciat albinisme.

El mes de novembre de 1972, poc temps després d'iniciar la seva vida artística, The Edgar Winter Group publica el seu àlbum de debut, "They only come out at night" (ells només surten de nit), un treball que inclou deu temes propis, entre els quals hi destaca l'últim tall de l'elapé, el tema instrumental acreditat a Edgar Winter, "Frankenstein". També cal esmentar la peça "Free ride" (passeig gratis), una composició de Dan Hartman.

"Frankenstein" va encapçalar la llista Billboard Hot 100 dels Estats Units i va vendre més d'un milió de còpies, obtenint per aquesta fita la certificació de "Disc d'Or".

Sembla ser que Edgar Winter va ser el primer músic que va utilitzar el sintetitzador com a instrument solista principal. També va ser el precursor de penjar-se el teclat al voltant del coll amb una robusta corretja de cuir, com si fos una guitarra, una innovació que el permetia tenir més llibertat de moviment durant les seves enèrgiques actuacions en directe.

Edgar Winter Group
Inicialment, el tema "Frankenstein" era una improvisació informal que Edgar i el seu germà, Johnny, practicaven a les gires, quan tocaven junts. Ho feien com a escalfament abans de sortir a l'escenari. Una llarga "jam session" que, al mateix temps, servia per exhibir la destresa de Edgar Winter amb els teclats, el saxo i la percussió.

La pista de "Frankenstein" enregistrada a l'estudi de gravació, durava més de 10 minuts i per això, va requerir un acurat treball d'edició per tal d'escurçar-la. El resultat final, que és la versió estampada a l'àlbum, dura uns 5 minuts i es el resultat de l'àrdua tasca d'anar tallant i empalmant trossos de cinta a partir de diferents fragments seleccionats.