Joni Mitchell

Una de les millors compositores i intèrprets canadenques

Roberta Joan Anderson, més coneguda pel seu nom artístic, Joni Mitchell, és una cantant i compositora canadenca nascuda a Fort Macleod, un municipi situat al sud de la província d'Alberta. A mitjans dels anys seixanta Mitchell es va relacionar amb la vigorosa escena folk de Nova York i al llarg de la dècada dels setanta, va ampliar els seus horitzons musicals, dirigint el seu interès cap al pop i el jazz, fins a convertir-se, a finals del segle XX, en una de les cantants i compositores pop més respectades.

La popularitat de Joni Mitchell prové de la qualitat de les seves lletres, uns textos molt poètics reforçats, a més, per la qualitat de la seva veu. També pel seu innovador estil amb la guitarra, fent ús freqüent d'afinacions alternatives. Al mateix temps, Joni Mitchell també va assolir reconeixement com a artista plàstica, les portades de gairebé tots els seus discos han estat dibuixades o dissenyades per ella. Sovint reitera que la pintura era la seva veritable vocació.

Guanyadora de vuit premis Grammy, Joni Mitchell va iniciar la seva carrera artística actuant a pubs i bars musicals de la ciutat de Toronto. En aquell període, però, la seva notorietat la va obtenir en gran mesura al fet que diversos artistes van versionar composicions seves. L'any 1966, el seu tema "Urge for going" (ganes d'anar) va ser un èxit en la veu del cantant folk, Tom Rush.

A finals de 1967, el grup britànic de folk/rock Fairport Convention va incloure dos temes de Mitchell: "Chelsea Morning" (Chelsea al matí) i "I Don't know where I stand" (no sé on estic) al seu àlbum de debut. I per arrodonir-ho tot, l'any 1968, el famós crooner nord-americà Frank Sinatra, amb el títol de "From both sides now" va incloure una versió de "Both sides now" (des dels dos costats) a "Cycles", el seu 55è àlbum d'estudi.

Joni Mitchell
L'any 1970, el seu tercer àlbum, "Ladies of the Canyon" (dames de Canyon), va suposar la seva consagració. Un disc que contenia, entre d'altres, el seu primer gran èxit, "Big yellow taxi" (gran taxi groc) i la icònica, "Woodstock", una cançó que Joni Mitchell va compondre en l'habitació d'un hotel de Nova York veient per televisió un reportatge del Festival de Woodstock i penedint-se d'haver cancel.lat la seva participació al llegendari festival.

Una cancel.lació suggerida pel seu mànager, que en aquelles dates tenia concertada una aparició de la cantant a "The Dick Cavett Show", un cèlebre programa de televisió que l'agent creia més convenient per als interessos artístics de la seva representada.