The Specials

Una de les bandes més emblemàtiques de l'ska britànic

Banda britànica de vocació multiracial i especialitzada en el gènere musical d'origen caribeny, Ska. Un conjunt format l'any 1977 a Coventry, un municipi industrial ubicat al comtat anglès de West Midlands. Creada inicialment en format de septet, els seus membres originals eren, Jerry Dammers (teclats), Terry Hall (vocalista principal), Roddy Radiation (guitarra solista), John Bradbury (bateria), Horace Panter "Sir Horace Gentleman" (baix), Lynval Golding (guitarra rítmica i veus) i Neville Staples (percussió i veu cantant).

The Specials combinava els ritmes ballables de la música ska amb els ritmes més pausats del rocksteady, dos gèneres precursors del reggae, afegint-hi, però, l'energia del punk. A més, la banda recalcava el seu compromís polític i social amb la societat britànica més desfavorida. Una fórmula que va tenir força èxit i que va generar una forta influència que es va estendre per tot arreu.

"A message to you, Rudy" (un missatge per a tu, Rudy), es la cançó principal del seu primer disc, un single publicat l'any 1979 i editat pel segell discogràfic independent, 2 Tone Records (en referència als dos tons de pell dels components de la banda), el segell propi de la banda, un projecte creat pel teclista i alhora, líder dels The Specials, Jerry Dammers.

Es tracta d'una revisió del tema "Rudy, a message to you", una composició del músic i productor jamaicà Dandy Livingstone editada originalment l'any 1967. La versió dels The Specials, titulada "A message to you, Rudy", es va convertir en un dels primers grans èxits de l'ska britànic i, al mateix temps, en un clàssic del gènere.

The Specials
Cal esmentar que el músic que toca el trombó a aquesta cançó, el trombonista cubà Rico Rodríguez, era el mateix músic que va enregistrar la versió original de Livingstone.

"Rude boy" era el qualificatiu que s'utilitzava per referir-se als joves que vagaven pels carrers de Jamaica buscant-se la vida com podien. La lletra de "A message to you, Rudy", en un sorprenent exercici de maduresa, reconeix que la joventut és una etapa idònia per fer el boig i divertir-se, però que, eventualment, també cal asserenar-se.

Deixa de fer l'idiota,
és millor que pensis en el teu futur.
Ja és hora que et redrecis,..