Lee Dorsey

Una agradable cançó amb una lletra desesperada

Cantant nord-americà d'estil pop i rhythm and blues nascut a Nova Orleans, la ciutat més gran de l'estat de Louisiana. A principis de la dècada dels anys cinquanta, abans d'iniciar-se com a cantant, amb el sobrenom de "Kid Chocolate", Lee Dorsey va emprendre una breu carrera com a boxejador professional lluitant en la categoria de pes ploma.

El seu debut discogràfic es va produir l'any 1958, va ser amb el single "Rock pretty Baby / Lonely evening". A aquest treball el va seguir "Lottie Mo / Lover of Love", un vinil publicat l'any 1960. Dos discos que no van tenir gaire èxit. L'any 1961, després de conèixer en una festa al prolífic compositor i productor discogràfic Allen Toussaint, Lee Dorsey va comercialitzar "Ya Ya", un tema atribuït a Dorsey i inspirat en una cançó infantil. "Ya Ya" va despatxar més d'un milió de còpies i va obtenir el guardó de "Disc d'or".

Aquell mateix any, el tema "Ya Ya" va entrar a formar part del repertori habitual de The Beatles en la seva estada a la ciutat alemanya d'Hamburg. L'any 1962 els beatles, amb Pete Best a la bateria, enregistrarien la cançó acompanyant al cantant i músic britànic Tony Sheridan.

El mes de juliol de 1966, Lee Dorsey publica en format single "Working In the coal mine" (treballant a la mina de carbó), una composició d'Allen Toussaint que va representar l'èxit comercial més important del cantant nord-americà. En la producció del disc, en la part instrumental, Dorsey va està assistit pel quartet nord-americà The Meters, els pilars del so funk de Nova Orleans.

Lee Dorsey
La lletra de "Working In the coal mine" transmet l'angoixa d'un jove que s'aixeca cada dia al voltant de les 5 del matí per anar a treballar en una mina de carbó. Una feina inhòspita i amb unes condicions laborals deplorables i molt perilloses. Sembla ser que el treball de miner era l'únic que en aquell moment podia proporcionar-li al noi una ocupació remunerada.

En la tornada de la cançó, el xicot es pregunta repetidament: "Senyor, estic tan cansat,... Quant de temps pot durar això?". També es queixa amargament del fet que quan arriba el cap de setmana està esgotat i no té ganes de sortir a divertir-se.