The Mar-Keys

Una vigilia bastant animada

Banda nord-americana de soul i rhythm and blues creada l'any 1958 a Memphis, un municipi popularment anomenat el bressol del blues, del soul i del rock and roll. Un grup originalment format per Steve Cropper (guitarra), Donald "Duck" Dunn (baix), Jerry Lee "Smoochy" Smith (teclats), James "Terry" Johnson (bateria), Wayne Jackson (trompeta), Don Nix (saxo baríton) i Charles "Packy" Axton (saxo tenor). Tot i això, en les seves actuacions i enregistraments, el septet comptava amb la col.laboració de diversos músics d'estudi de la discogràfica Stax.

El mes de juny de 1961, The Mar-Keys llança el seu primer treball discogràfic, un single que conté "The last night" (la passada nit), un animat tema instrumental signat per la banda que es va convertir en un estàndard del soul i del rhythm and blues.

El single, enregistrat als estudis de la discogràfica Satellite Records de Memphis (uns mesos més tard la companyia canviaria el seu nom a Stax), també va servir, alhora, per a donar a conèixer el so distintiu dels Mar-Keys, un so caracteritzat pels seus solos de saxofon i per la prominència destacada de l'orgue Hammond.

Als Estats Units, "The last night" va assolir la tercera posició de les llistes Billboard Hot 100 i el segon lloc de les llistes de rhythm and blues. En aquell període, el disc va despatxar més d'un milió de còpies obtenint la certificació de "Disc d'or". Es tracta d'un tema que al llarg dels anys, ha estat utilitzat moltes vegades en nombroses pel.lícules, també en la presentació d'artistes, en anuncis comercials i en programes de televisió.

The Mar-Keys
En una entrevista concedida a un diari australià, el guitarrista Steve Cropper va desvelar que en el procés de creació de "The last night", el productor d'aquesta cançó, el guitarrista Lincoln Wayne "Chips" Moman, va estipular que no s'havia d'incloure cap guitarra a la composició, i per això, la contribució artística de Cropper a aquesta cançó es va cenyir a la tasca d'anar remarcant la nota dominant de la cançó en un orgue addicional.

L'any 1962, Steve Cropper i Donald Dunn van abandonar la banda per crear, juntament amb el bateria Al Jackson Jr. i el pianista Booker T. Jones, l'excel.lent banda instrumental Booker T. and The Mg's, els autors, entre d'altres, de "Green Onions" i "Time is tight".