Oliver

Una salutació matinal molt alegre i brillant

Conegut artísticament amb el nom abreujat de Oliver, William Oliver Swofford va ser un cantautor i guitarrista nord-americà d'estil pop, nascut a North Wilkesboro, un municipi situat a l'estat de Carolina del Nord.

En els seus inicis i amb el nom de Bill Swofford, Oliver va formar part de la banda d'estil musical folk/pop, The Virginians, amb ells, el cantautor va publicar tres singles. L'any 1968, els Virginians es van transformar a The Good Earth Trio, un tercet que va editar quatre discos; el primer, l'àlbum "How deep Is the Ocean" (que profund és l'oceà), després vindrien tres singles més.

L'any 1969, ara ja amb el nom comercial de Oliver, el cantant nord-americà comercialitza en format single el seu primer disc en solitari, "Good morning starshine" (bon dia, estrella brillant), una cançó que amb el seu alegre inici: La da da da, da da da, da da da, da da da la da da, da... vol donar mostres d'optimisme. La versió d'Oliver es va convertir en un èxit internacional, un tema que va assolir la tercera posició de les llistes Billboard Hot 100 dels Estats Units, que va vendre més d'un milió de còpies i que va ser guardonat amb un disc d'or.

Es tracta d'una cançó extreta de la banda sonora del cèlebre musical "Hair" (cabells), una desinhibida obra teatral abanderada del pensament i les actituds del moviment hippy de l'època i estrenada oficialment a Broadway el dia 29 d'abril de 1968. Disfressada d'òpera/rock, "Hair" encobria una oda a la llibertat i mostrava una orientació clarament antibel.licista. Una obra que va gaudir de notable èxit als escenaris de Nova York, abans del seu salt al cinema, un fet esdevingut l'any 1979 de la mà de l'oscaritzat director cinematogràfic d'origen txec, Milos Forman.

Oliver
De tendència poètica, la lletra de "Good morning starshine" vol representar una salutació cordial a la infinitat d'estrelles que brillen al cel, principalment, a aquelles que amb les primeres llums del dia, s'obren pas al matí, deixant enrere la foscor de la nit.

Cal destacar, també, a banda de la interpretació vocal d'Oliver, els cors i les tornades de la cançó, unes tornades que fan un ús extensiu de paraules soltes, frases, aparentment, sense gaire sentit:

Glibby-gloop-gloopy, Nibby-nabby-noopy,
La-la-la-lo-lo. Sabba-sibby-sabba, Nooby-
abba-nabba, Le-le-lo-lo. Tooby-ooby-
walla, Nooby-abba-nabba,...