Greg Lake

Una encertada radiografia dels ambients nadalencs

Baixista, guitarrista i cantautor britànic nascut a Parkstone, un dels districtes de la ciutat costera de Poole, un municipi ubicat a la costa sud d'Anglaterra. Greg Lake va ser membre fundador de dues emblemàtiques formacions de rock progressiu: King Crimson i Emerson, Lake and Palmer.

Desprès que la seva mare li regalés la seva primera guitarra, Greg Lake composa als dotze anys, "Lucky man" (home afortunat), una balada acústica de només quatre acords i que transpira un cert aire medieval. Enregistrada l'any 1970 pel súper trio Emerson Lake and Palmer, "Lucky man" va ser un dels primers temes de rock que contenia un solo de sintetitzador "Moog", un solo, a més, que s'interpreta al final de la cançó.

A inicis de 1975, abans d'iniciar els nous projectes que tenien en cartera, ELP decideix prendre's un merescut descans. La fama i la consolidació del seu treball els col.loquen en bona posició a les llistes d'èxits i a més, en aquell període, el trio ja gaudia de reconeixement mundial. Aquesta parada és ben rebuda per Greg Lake que aprofita l'esmentat lapse temporal per a escriure cançons i provar sort com a solista, donant com a resultat la publicació de la balada nadalenca "I Believe in Father Christmas" (crec en el Pare Noel), el seu únic èxit com a solista.

Amb textos del lletrista britànic Peter Sinfield, "I Believe In Father Christmas" aborda el tema de la nostàlgia i l'escepticisme vers tot el que gira al voltant de les Festes de Nadal. En aquesta nadala, Lake expressa el seu rebuig a la comercialització de les festes nadalenques, assenyalant que la veritable essència d'aquesta festivitat sovint es perd enmig de les garlandes i el consumisme. Al llarg de la cançó, el músic reflexiona sobre el fet que en la seva infància, el Nadal solia ser un moment d'innocència i d'esperança, però que amb el temps, tot això s'ha perdut.

Greg Lake
El mes de desembre de 1975, "I Believe in Father Christmas" va ser privada de la primera posició a les llistes d'èxits del Regne Unit, un tema nomès superat per "Bohemian Rhapsody" de Queen. Una situació vista amb orgull per Greg Lake: "Vaig ser batut per un dels millors discos de la història. Estaria emprenyat si m'hagués derrotat Cliff Richard", van ser les paraules exactes que va dir.

Van dir que hi hauria neu per Nadal.
Van dir que hi hauria pau a la Terra.
Però en canvi, va continuar plovent,...

BONES FESTES Nadal 2023