The Bobby Fuller Four

Lliçó número 1: Qui la fa, la paga

Banda nord-americana d'estil pop/rock formada l'any 1962 a El Paso, un municipi situat a l'oest de l'estat de Texas. Un grup que en la dècada dels seixanta, va tenir un breu però intens període d'activitat. Liderada pel guitarrista i cantant Bobby Fuller (Robert Gaston Fuller), la formació es completava amb seu germà, Randy Fuller, al baix; Jim Reese, a la guitarra rítmica i DeWayne Quirico, a la bateria.

El mes de novembre de 1961, Bobby Fuller edita en solitari el seu primer senzill, "You're in love" (estàs enamorat), un tema propi enregistrat a la sala d'estar de casa seva i amb la col.laboració del conjunt local The Embers. "You're in love" es va convertir en un èxit regional. Un any més tard, recolzat pel seu germà Randy al baix i Gaylord Grimes a la bateria, Bobby Fuller publica en format single "Gently, my love" (delicadament, amor meu) una altre composició pròpia. Un disc enregistrat professionalment que va tenir certa repercussió comercial.

L'any 1966, ja sota la denominació artística de The Bobby Fuller Four, la banda comercialitza el seu senzill més reeixit, "I fought the law" (vaig lluitar contra la llei), un clàssic del rock and roll de totes les èpoques. Publicada originalment l'any 1959 per la formació texana The Crickets, el grup de suport del cantant Buddy Holly, la versió de The Bobby Fuller Four es va convertir en un gran èxit i és la cançó més recordada del grup.

La lletra de "I fought the law" transmet la idea que les persones, a vegades, poden desafiar les normes i les lleis establertes, però invariablement, en la majoria de casos, al final, cal enfrontar-se a les conseqüències d'aquestes accions. L'any 2004, "I fought the law" va ocupar el lloc número 175 en la llista de la publicació Rolling Stone que classifica "Les 500 millors cançons de tots els temps". El mateix any, el Saló de la Fama del Rock and roll va declarar-la una de les "500 cançons que van donar forma al rock".

The Bobby Fuller Four
Malauradament, sis mesos desprès que "I fought the law" arribés al Top ten de les llistes d'èxits dels Estats Units, la carrera artística de Bobby Fuller es va truncar de cop. Va ser el 18 de juliol de 1966 quan el cantant va ser trobat mort dins el seu cotxe, un vehicle aparcat davant del seu domicili. Tenia vint-i-tres anys.

Una defunció esdevinguda en estranyes circumstàncies. Oficialment, el succés es va considerar un suïcidi, ja que es va trobar una llauna de benzina dins del cotxe i l'autòpsia va determinar que el decés s'havia produït per asfíxia, un ofec ocasionat per la inhalació de vapor de benzina. Malgrat això, les circumstàncies exactes de la seva mort continuen sent, avui dia, tot un misteri.