Big Star

Una banda bastant infravalorada

Quartet nord-americà creat l'any 1971 a Memphis, un municipi ubicat al sud-oest de l'estat de Tennessee. La seva formació original estava integrada per Alex Chilton (veu cantant, guitarra i teclats), Chris Bell (veu cantant i guitarra), Andy Hummel (baix) i Jody Stephens (bateria). Un grup que va destacar per la seva influència en el desenvolupament del power pop, tot i que en la seva època, mai va aconseguir obtenir un destacable èxit comercial.

Sembla ser que la formació va adoptar el nom de Big Star apropiant-se del nom d'un supermercat que els membres del grup visitaven sovint per a comprar entrepans durant les seves sessions d'assaig. Una botiga de queviures que lluïa un logotip que mostrava una estrella de cinc puntes amb la frase "Big Star", per la qual cosa, a més del nom de l'establiment, la banda va confiscar el seu emblema, això sí, sense la paraula "Star", per així poder evitar transgredir el tema dels drets d'autor.

El mes d'abril de 1972, el quartet llança el seu àlbum debut, un elapé que porta per títol "#1 Record" i que inclou dotze composicions pròpies: cinc de Bell, cinc de Chilton, una de Hummel i una conjunta de Bell i Chilton. Tot i rebre abundants elogis per part de la crítica, l'àlbum no va tenir l'èxit comercial esperat, ja que l' ineficaç màrqueting de la discogràfica i la distribució limitada del vinil van atrofiar el seu èxit comercial.

Actualment, però, "#1 Record" és àmpliament considerat un treball germinal de l'estil pop/rock i un clàssic del power pop. L'any 2020 el disc va ocupar el lloc número 474 en la llista de la revista Rolling Stone que distingia els "500 millors àlbums de tots els temps". L'esmentada publicació nord-americana, també classificava "Thirteen" (tretze), una balada acústica inclosa en aquest àlbum, en la posició numero 406 en el directori que cataloga les "500 millors cançons de tots els temps".

Big Star
"Thirteen" transmet tota la innocència d'un amor adolescent. Ho projecta a través d'una lletra molt sensible, una instrumentació bastant simple i un acompanyament vocal suau. Amb els anys, "Thirteen" s'ha convertit en un clàssic del subgènere power pop.

Després del llançament de "#1 Record", degut a tensions internes, Chris Bell abandona la banda, un fet que deixa líder solitari de la formació a Alex Chilton. Tot seguit, el grup continua, ara en format trio, fins a finals de 1974, data de la seva definitiva dissolució.

Em deixes acompanyar-te
a casa des de l'escola?
Em deixes veure't a la piscina?,...