Jan and Dean

Una lloança a la cultura del surf

Duo nord-americà d'excel.lents harmonies vocals i d'estil surf/rock creat l'any 1958 a Los Angeles, la segona ciutat més poblada dels Estats Units. Una agrupació musical formada per Jan Berry i Dean Torrence. A principis de la dècada dels seixanta, Jan and Dean van ser un dels pioners del surf vocal, un estil musical que rendia pleitesia a la cultura de l'esbarjo en la platja.

Amb permís de la banda californiana The Beach Boys, Jan and Dean van ser una de les principals formacions del gènere surf vocal. Un gènere musical que, amb cançons simples i ritmes enganxosos, tractaven temes innocents que versaven sobre noies, cotxes i platja. Lletres un pèl ingènues que fantasiaven i discorrien al voltant del sol i l'arena de les platges californianes, tot capturant l'essència de l'estil de vida de la joventut nord-americana dels anys seixanta.

En l'aspecte musical, durant tota la seva carrera artística, The Beach Boys i Jan and Dean, van mantenir sempre una gran amistat i empatia personal, col.laborant assíduament tots dos, tant en l'estudi de gravació com en el cas d'arranjaments de cançons o en les actuacions en directe d'ambdues formacions.

Entre les cançons més conegudes del duet californià hi sobresurt el tema "Surf City" (ciutat surfista), una composició d'estil surf/rock que captura l'essència de l'estil de vida de l'entreteniment i les festes en la platja, uns escenaris habitualment associats a l'esport aquàtic del surf. Publicada en format single el mes de maig de 1963, va ser la primera cançó de temàtica surf que va aconseguir situar-se al capdamunt de les llistes Billboard Hot 100 dels Estats Units.

Jan and Dean
"Surf City", descriu un assolellat paradís fictici on prometen "dues noies per cada noi". Escrita al uníson per Brian Wilson (membre fundador dels Beach Boys) i Jan Berry, "Surf City" reflexa la cultura juvenil, optimista i despreocupada dels anys seixanta. La seva lletra intenta difondre un sentiment de despreocupació, llibertat i anhels d'una aventura de caire amorós, característiques específiques de la música surf de l'època.

Ràpidament, "Surf City" es va convertir en un himne per als seguidors del surf/rock. També la van fer seva, tota la joventut que en l'esbarjo, busca la conjunció perfecta de música animada, combinada amb tendres relats de flirtejos estiuencs a peu de platja.