Steel Pulse

Reggae combatiu i "made in United Kingdom"

Banda britànica de reggae creada l'any 1975 a Birmingham, el segon municipi més poblat d'Anglaterra. Un quintet inicialment format per David Hinds, guitarra rítmica i veu cantant, Basil Gabbidon, guitarra solista i veu cantant i Ronnie McQueen al baix. Més tard, s'hi afegirien, Selwyn Brown als teclats, Michael Riley a la percussió i Steve Nisbett a la bateria i veus.

Pionera en la introducció de la música reggae al Regne Unit, Steel Pulse es reconeguda pel seu ritme sincopat, les seves lletres solidaries i per l'habilitat de fusionar el reggae amb altres estils musicals, com ara el jazz i el funk. Cal destacar també, el seu compromís en abordar, sense embuts, temes de justícia social i de discriminació racial en les lletres de les seves cançons.

L'any 1976, a través del segell independent Concrete Jungle, Steel Pulse publica el seu primer treball discogràfic, un single que va obtenir una notable repercussió local i que conté dos temes propis: "Kibudu-Mansatta-Abuku", una cançó signada per Ronnie McQueen que expressa el compromís de la banda amb l'equitat social i la consciència política i, a l'altre cara, "Mansatta", un tema instrumental.

Desprès d'editar un parell de singles més, el mes de febrer de 1978, ara sota l'empara de la multinacional Island Records, la banda anglesa publica, com anticipació del seu elapé "Handsworth Revolution", un reeixit disc dedicat als veïns d'aquest barri de Birmingham, el combatiu tema "Ku Klux Klan". Una enèrgica crítica a aquesta organització nord-americana, paradigma del supremacisme blanc. Un moviment segregacionista conegut a tot el mon pel seu funest historial d'odi racial i violència.

Steel Pulse
Llançada a mitjans de la dècada dels setanta, un període en què als Estats Units, els moviments pels drets civils i la lluita contra la discriminació racial estaven en augment. "Ku Klux Klan" s'insereix en aquest context, com a expressió artística de resistència i solidaritat amb la comunitat afroamericana.

El bon cartell de Steel Pulse en aquell període, va fer que fos contractat per a obrir les actuacions de Bob Marley & The Wailers en la gira de concerts que el cèlebre cantant jamaicà va oferir durant el mesos de juny i juliol de 1978 a diversos països europeus. L'esmentada gira incloïa actuacions a París, Eivissa, Göteborg, Estocolm, Oslo, Rotterdam, Amsterdam i Brussel.les.