Adriano Celentano

Una cançó interpretada en llengua "celentana"

Carismàtic cantant, actor i director de cinema italià nascut al districte Greco de Milà, el segon municipi més poblat d'Itàlia. Un artista que al seu país ha venut milions de discos i que ha aparegut a nombroses pel.lícules i programes de televisió. Intèrpret versàtil, a Itàlia, Celentano va ser pioner de la música rock and roll. Un dels artistes més populars del país transalpí, el seu talent i carisma l'han convertit en una icona cultural molt venerada.

Al llarg de la seva extensa i prolífica carrera, Adriano Celentano ha publicat quaranta àlbums. Uns treballs discogràfics que comprenen vint-i-nou àlbums d'estudi, tres en directe i vuit compilacions. Les seves vendes globals sobrepassen els 150 milions de discos.

Celentano es va iniciar al món de l'espectacle actuant com a còmic i imitador als locals i Sales de festa de la seva ciutat natal. El seu debut oficial com a cantant té lloc el 18 de maig de 1957, va ser concursant al "Primer Festival italià de Rock and Roll", un esdeveniment celebrat al Palazzo del Ghiaccio (Palau de Gel) de Milà on va participar acompanyat del conjunt, Rock Boys.

L'any 1965, desprès de publicar un munt de singles i quatre àlbums d'estudi, produïts tots ells per la companyia italiana Jolly Hi-Fi Records, el vocalista opta per la l'autoedició i crea el "Clan Celentano", un segell discogràfic independent que edita els seus discos i que alhora, produeix treballs d'altres prometedors cantants i músics italians.

El mes de novembre de 1972, Celentano publica en format single "Prisencolinensinainciusol", una innovadora composició pròpia precursora de la música "rap". Un tema interpretat amb la col.laboració de la seva dona, la cantant i actriu Claudia Mori, que es feia càrrec dels cors. L'insòlit d'aquesta peça és que utilitza un llenguatge inventat pel propi cantant i que sona com si fos anglès; tot i què, en realitat, el text, no té cap significat. Una altre detall a destacar es el fet que la cançó va aconseguir pujar a llistes d'èxits dels Estats Units, abans de fer-ho a Itàlia.

Adriano Celentano
La lletra de la cançó és un guirigall format per paraules inventades, unes estrofes entonades amb la intenció d'imitar l'idioma l'anglès i sense cap significació semàntica.

Sembla ser que el propòsit d'Adriano Celentano era el fet de evidenciar que en aquell temps, l'idioma anglès era el que dominava tota la música i la cultura mundial.

Tècnicament, el fenomen d'inventar-se un idioma es coneix amb el nom d'Idioglòssia i fa referència a un llenguatge fictici parlat per una o per varies persones. Generalment, el vocable fa referència als llenguatges inventats per nens petits i, en la majoría de casos, concebuts per germans bessons.