Jackie DeShannon

Una recepta infal.lible: l'amor ho cura tot

Nascuda amb el nom real de Sharon Lee Myers, Jackie DeShannon es una reeixida cantant i compositora nord-americana de música pop/rock nascuda a Hazel, un petit municipi situat a l'estat de Kentucky. Autora de nombrosos èxits musicals, va ser una de les primeres compositores femenines en l'àmbit de la música pop/rock.

Als sis anys, DeShannon ja cantava cançons country en una ràdio local i als tretze, presentava un programa musical anomenat Breakfast Melodies a l'emissora de ràdio WMRO d'Aurora, un municipi ubicat a prop de de Batavia, lloc on la seva família s'havia mudat. L'any 1956, sota el nom de Sherry Lee & Shorty Ashford, la cantant edita el seu primer treball discogràfic, un disc d'estil country editat pel segell Mar-Vel.

Els seus singles "Buddy" (amic), publicat l'any 1958, i "Trouble" (problemes), comercialitzat l'any 1959, criden l'atenció de l'estrella nord-americana Eddie Cochran, un dels pioners del rock and roll, que contacta amb Lee Myers per convidar-la a viatjar a Califòrnia per a presentar-li a la seva novia, la cantant i compositora Sharon K. Sheeley. Poc desprès, les dues juntes, escriuen una sèrie d'èxits com ara, "Dum Dum", una cançó cedida a Brenda Lee i "Great imposter" (gran impostor), un tema popularitzat pel trio vocal The Fleetwoods.

A finals de la dècada dels seixanta, la cantautora signa contracte amb la discogràfica Liberty Records i adopta definitivament el nom artístic de Jackie DeShannon. La seva gran oportunitat li arriba el mes de febrer de 1964, en ser elegida per obrir els concerts de The Beatles en la seva primera gira pels Estats Units. Tot i el desastrós so dels concerts de la gira, DeShannon demostra excel.lents taules dalt l'escenari.

L'any 1965, DeShannon viatja al Regne Unit on forma tàndem amb Jimmy Page. Junts signen els singles "Dream Boy" (somiador) i "Don't turn your back on me" (no em donis l'esquena). També escriuen material per a la cantant britànica Marianne Faithfull. De tornada als Estats Units, s'instal·la a Nova York, on coescriu amb Randy Newman "She don't understand him" (ella no l'entén) i "Did he call today Mama?" (a trucar avui la mare?).

El seu primer Top 10 però, l'assoleix el mes d'abril de 1965 amb una composició aliena. Es tracta de la tendre balada "What the world needs now Is love" (el que ara necessita el món és amor), un tema escrit per la reeixida parella de compositors formada pel músic Burt Bacharach i el lletrista Hal David.

"What the world needs..." es va publicar en un moment de forta agitació social als Estats Units, unes convulsions motivades per la oposició ciutadana a la guerra del Vietnam. En aquest context, la cançó va irrompre emotivament dins l'ànim de bona part de la població nord-americana, un munt de gent que en aquells moments, estava necessitada d'afectius missatges de pau i amor.