Todd Rundgren

Un jove que es trobava a les fosques

Cantant i multiinstrumentista nord-americà nascut a Upper Darby, el sisè municipi més gran de l'estat de Pennsilvània. Conegut pel seu esperit innovador i la seva visió avantguardista, Todd Rundgren ha estat un dels impulsors del subgènere power pop.

Pioner en l'ús de la tecnologia aplicada a la música, un dels aspectes més destacats de la seva carrera és el seu paper com a productor discogràfic. En aquest aspecte, ha treballat amb una gran varietat d'artistes; entre ells, Meat Loaf, Hall & Oates, The Band i Badfinger. El seu enfocament creatiu i la seva innovació a l'estudi han estat essencials per a l'èxit de molts dels seus discos.

L'any 1965, amb disset anys, Rundgren crea Money, la seva primera banda. Uns mesos més tard, impulsa un nou projecte musical, Woodys Truck Stop, un altre grup de curta durada. Dos anys més tard, juntament amb Robert "Stewkey" Antoni (veu i teclats), Thomm Mooney (bateria) i Carson Van Osten (baix), Rundgren crea Nazz, la seva tercera formació. Amb Nazz edita tres àlbums: "Nazz", "Nazz Nazz" i "Nazz III"; aquest últim, un elapé llançat desprès de la dissolució de la banda i compost per gravacions d'arxiu.

"Runt" és l'àlbum de debut de la banda The Runt, un disc publicat el mes de setembre de 1970. Es tracta d'un trio format per Todd Rundgren (guitarra, teclats i veus), Hunt Sales (bateria) i Tony Fox Sales (baix). El vinil conté 11 cançons, escrites totes elles per Rundgren i en les quals, ell es fa càrrec de quasi tots els instruments. És per això, que el disc està considerat el seu àlbum de debut en solitari. Així ho certifiquen les reedicions posteriors del disc, que atribueixen l'àlbum a Todd Rundgren, enlloc d'adjudicar-ho a The Runt.

Todd Rundgren
El seu tercer àlbum d'estudi, "Something / Anything?" (alguna cosa/qualsevol cosa), un doble LP editat el mes de febrer de 1972, inclou 25 cançons, 23 d'elles compostes per Rudgren. A més, ell interpreta totes les veus i en la majoria de cançons, es fa càrrec de tota la instrumentació.

"I Saw the Light" (vaig veure la llum) és l'agradable tema que encapçala aquest àlbum, és una de les seves composicions més populars. Una cançó que, coberta de metàfores, explora el descobriment de l'amor. La seva lletra revela el moment de claredat que es produeix quan el protagonista, passejant amb una noia que l'atreu, mira als seus ulls i s'adona que un sentiment desconegut, esclata dins seu.